Οι 7 καλύτερες τροφές για την ελκώδη κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στο πεπτικό σύστημα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, κενώσεις με αίμα και κοιλιακές κράμπες.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι την προκαλεί, οι περισσότεροι συμφωνούν ωστόσο ότι η ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου συμβάλλει στην εμφάνισή της.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζωντανά βακτήρια, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποκαταστήσει το μικροβίωμα του εντέρου, αν και δεν θεραπεύει την ελκώδη κολίτιδα.
Ποιες είναι αυτές οι τροφές:
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση που μοιάζει με το γιαούρτι.
Παρασκευάζεται από κόκκους κεφίρ που αναμιγνύονται με γάλα και αφήνονται να ζυμωθούν. Είναι πλούσιο σε μαγιά και γαλακτοβάκιλλους, συμπεριλαμβανομένου του F. saccharivorans, που λείπει από το μικροβίωμα του εντέρου όσων πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κεφίρ, ξεκινήστε με 1 φλιτζάνι την ημέρα και αναζητήστε κάποιο με μάρκες με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Τέμπε
Το τέμπε παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Η γεύση του μοιάζει με το τόφου (το οποίο επίσης φτιάχνεται από σόγια), αλλά έχει πιο μαστιχωτή υφή.
Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική στο κρέας, αλλά αν έχετε αλλεργία στη σόγια, πρέπει να το αποφεύγετε. Όπως συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το τέμπε είναι πλούσιο σε προβιοτικά, καθώς και σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση τέμπε μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τη φλεγμονή από την ελκώδη κολίτιδα.

Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι είναι παχύ, κρεμώδες και ελαφρώς ξινό, επειδή στραγγίζεται αρκετές φορές για να αφαιρεθεί περισσότερος ορός γάλακτος.
Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ειδικά στα Bifidobacterium animalis, Lactobacillus helveticus και Streptococcus thermophilus, σε σύγκριση με άλλα γιαούρτια.
Είναι σημαντικό να τρώτε ζωντανό ελληνικό γιαούρτι και όχι προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία, η οποία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς.

Kimchi (κίμτσι)
Είναι ένα παραδοσιακό κορεατικό πιάτο από λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Συνήθως παρασκευάζεται με λάχανο, κρεμμύδια, μπαχαρικά και κόκκινη πιπεριά σε σκόνη. Το μείγμα αλατίζεται για περίπου δύο ημέρες για να ζυμωθεί. Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το κίμτσι και ένα σχετικό βακτήριο, το Leuconostoc mesenteroides, μείωσαν τα συμπτώματα της κολίτιδας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάτι που μπορεί να αποτελεί πρόβλημα αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μίσο
Το μίσο είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Όπως και το τέμπε, είναι πλούσιο σε προβιοτικά και ζωντανές καλλιέργειες. Η κατανάλωσή του, ειδικά κατά την έξαρση της κολίτιδας, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Έχει και αυτό υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, γι' αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Ξινολάχανο
Παρασκευάζεται με την προσθήκη αλατιού σε ψιλοκομμένο λάχανο, το οποίο υφίσταται ζύμωση για 3-6 εβδομάδες. Είναι μια εξαιρετική πηγή γαλακτοβάκιλλων, προβιοτικών που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνουν τη φλεγμονή της ελκώδους κολίτιδας, βοηθώντας στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. Αν τρώτε λάχανο τουρσί καθημερινά για τα οφέλη του στην υγεία, μην ξεπερνάτε την μία κουταλιά της σούπας.

Κομπούχα
Αυτό το ελαφρώς ανθρακούχο αφέψημα, παρασκευάζεται με την προσθήκη σε γλυκό, κρύο τσάι ωφέλιμων για την υγεία βακτηρίων και μυκήτων (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast, εν συντομία SCOBY).
Το τσάι ζυμώνεται για περίπου 10 ημέρες. Μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κομπούχα βοήθησε σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Πηγή: WebMD