ΥΓΕΙΑ

Ανουρία: Τι είναι και με ποιες παθήσεις συνδέεται

Ως ανουρία ορίζεται η παραγωγή ούρων σε ποσότητα μικρότερη των 50 ml ανά 24ωρο.

Ανουρία: Τι είναι και με ποιες παθήσεις συνδέεται

Η ανουρία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως συνοδά συμπτώματα τα οποία είναι αδυναμία, καταβολή, ανορεξία, τάση προς εμετό, δύσπνοια.

Τα αίτια

Τα αίτια της ανουρίας μπορεί να είναι:

-προνεφρικά (υπόταση, αφυδάτωση, εμβολή της νεφρικής αρτηρίας κ.λπ.)

-νεφρικά (οξεία σωληναριακή νέκρωση, νεφρική ανεπάρκεια)

-μετανεφρικά ή αποφρακτικά (αμφοτερόπλευρη υδρονέφρωση ή ετερόπλευρη υδρονέφρωση μονήρους νεφρού λόγω απόφραξης από λίθο, διηθητικό νεόπλασμα κύστης, νεόπλασμα προστάτη, οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση κ.λπ.).

Κλινικά, η ανουρία χαρακτηρίζεται από έλλειψη ούρων που όμως δεν συνοδεύεται από επιθυμία για ούρηση γιατί η κύστη είναι κενή ούρων. Αυτό τη διαφοροποιεί και από την κατάσταση που ονομάζεται επίσχεση.

Οι νεφροί είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος, καθώς ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της βιταμίνης D, κυρίως όμως αποβάλλουν τις περισσότερες άχρηστες και βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό μας.

Όταν τα νεφρά δυσκολεύονται ή αδυνατούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους, τότε υπάρχει νεφρική νόσος.

Ένας στους 10 ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής βλάβης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν και το καταλαβαίνουν όταν έχει ήδη χαθεί πάνω από το 50% της λειτουργικότητας των νεφρών.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Τα 8 βήματα για πιο υγιή νεφρά

Ολιγουρία: Τι είναι και πού οφείλεται

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων