ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση νεφρικής φλέβας: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Όταν υπάρχει θρόμβωση της νεφρικής φλέβας, αυτό σημαίνει ότι εντός της φλέβας του νεφρού έχει σχηματιστεί ένας θρόμβος που εμποδίζει την αποχέτευση του αίματος από το νεφρό.

Θρόμβωση νεφρικής φλέβας: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η θρόμβωση της νεφρικής φλέβας είναι σχετικά σπάνια, υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να αποσπαστεί ο θρόμβος στην κυκλοφορία και να καταλήξει στις πνευμονικές αρτηρίες, προκαλώντας μια πολύ επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Αίτια
Ο σχηματισμός του θρόμβου μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, στην παρουσία κάποιου όγκου που πιέζει τη φλέβα, σε νεφρωσικό σύνδρομο ή σε σοβαρή αφυδάτωση, ειδικά στα βρέφη.

Συμπτώματα
Όπως συμβαίνει με τις νεφραγγειακές παθήσεις, έτσι και η θρόμβωση νεφρικής φλέβας μπορεί να είναι ασυμπτωματική, να αναπτύσσεται αργά και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στο κώλυμα της φλεβικής παροχέτευσης του νεφρού ή στην απόσπαση και την ελεύθερη κυκλοφορία του θρόμβου στην αιματική ροή, και περιλαμβάνουν:

-Πόνο στην πλαγιοπίσθια περιοχή της κοιλιάς (ανατομική θέση νεφρών), τα πόδια ή τους μηρούς.

-Αίμα στα ούρα.

-Αυξημένη πρωτεϊνουρία.

-Διεύρυνση του νεφρού που ο γιατρός μπορεί να αισθανθεί στην ψηλάφιση.

-Πυρετό, ναυτία ή έμετο.

-Υψηλή αρτηριακή πίεση.

-Ξαφνικό οίδημα στο πόδι.

-Δυσκολία στην αναπνοή.

Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει υπέρηχο Doppler, αγγειογραφία ή φλεβογραφία.

Αντιμετώπιση
H θεραπεία της θρόμβωσης της νεφρικής φλέβας στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιπηκτικής θεραπείας που εμποδίζει την τάση του αίματος να δημιουργεί θρόμβους. Σε οξείες καταστάσεις μπορεί να σας συστήσει τη διεργασία της θρομβόλυσης.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή

Φλεβίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης