ΥΓΕΙΑ

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ποια τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι μια συνήθης ενόχληση που μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά αίτια, όπως η καθιστική εργασία, ένας τραυματισμός ή η κακή στάση στον ύπνο. Μια σπανιότερη αιτία του πόνου στο σημείο αυτό είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ποια τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στη μέση

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα δεν οφείλεται σε τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Είναι χρόνια πάθηση, αποτέλεσμα φλεγμονής που εκδηλώνεται στους σπονδύλους. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.

Οι περιοδικές κρίσεις πόνου και ακαμψίας στη σπονδυλική στήλη είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, ωστόσο η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις του σώματος, καθώς επίσης και τα μάτια ή το γαστρεντερικό.

Σε προχωρημένο στάδιο, η μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών μπορεί να οδηγήσει σε συνένωση των αρθρώσεων, περιορίζοντας σημαντικά την κινητικότητα.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα πλήττει συχνότερα τους νεαρούς άνδρες σε σύγκριση με άλλες υποομάδες του πληθυσμού. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως προς το τέλος της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης, ωστόσο τα ακριβή αίτιά της παραμένουν άγνωστα.

Ενδείξεις και συμπτώματα

- ανεξήγητοι πόνοι χαμηλά στη μέση, οι οποίοι είναι πιο ισχυροί μετά τον ύπνο – συχνά η γυμναστική ανακουφίζει τον πόνο

- πόνος και ακαμψία στην ιερολαγόνια άρθρωση, στο σημείο που ενώνεται η λεκάνη με τη σπονδυλική στήλη

- ανεξήγητος πόνος στη φτέρνα, στο στήθος ή σε κάποια άρθρωση του σώματος – σε μερικούς ασθενείς με ΑΣ, το πρώτο σύμπτωμα δεν είναι ο πόνος στη μέση αλλά ο πόνος στη φτέρνα ή το στήθος ή ο πόνος και η ακαμψία σε κάποια άλλη άρθρωση του σώματος (π.χ. καρπός, αστράγαλος) – εάν έχει επηρεαστεί ο θώρακας, στο σημείο που τα πλευρά ενώνονται με τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να εκδηλωθεί δυσφορία στο στήθος και επακόλουθη δύσπνοια

- κρίσεις πόνου που γίνονται ισχυρότερες όσο περνά ο καιρός – ο πόνος δεν επιμένει σταθερά, όμως με την πάροδο του χρόνου εντείνεται και ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στη σπονδυλική στήλη όσο προχωρά και η φλεγμονή – τα παυσίπονα και η γυμναστική καταπραΰνουν τον πόνο, όμως μετά από λίγο η ενόχληση επανέρχεται

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση: 12 παράγοντες που τον «ξυπνούν»
Μυϊκός πόνος: Δείτε πώς θα τον αντιμετωπίσετε
Πόνος στη μέση το πρωί: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται