ΥΓΕΙΑ

Φύλο μωρού: Πόσο αξιόπιστο είναι το υπερηχογράφημα;

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το φύλο του νέου μέλους που θα προστεθεί στην οικογένεια μπορούν να γίνουν από τη 12η-14η εβδομάδα της κύησης, με την πρόβλεψη να γίνεται όλο και πιο αξιόπιστη όσο η εγκυμοσύνη πλησιάζει στην 20η εβδομάδα.

Φύλο μωρού: Πόσο αξιόπιστο είναι το υπερηχογράφημα;

Οι περισσότεροι γονείς επιθυμούν να μάθουν το φύλο του μωρού που θα αποκτήσουν, ώστε να έχουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να ετοιμάσουν το παιδικό δωμάτιο και να επιλέξουν όνομα.

Πόσο πιθανό είναι όμως να χρειαστεί το ροζ δωμάτιο να βαφτεί γαλάζιο ή το αντίστροφο;

Το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να υποδείξει με 100% βεβαιότητα το φύλο του μωρού. Η θέση του μωρού στη μήτρα, το μέγεθος της μήτρας, ουλές που υπάρχουν στην κοιλιακή χώρα και άλλοι παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν τον ειδικό να κάνει σωστή πρόβλεψη.

Επίσης, εάν το μωρό είναι αγόρι και οι όρχεις δεν έχουν "κατέβει" ακόμη μπορεί το υπερηχογράφημα να δείχνει ότι είναι κορίτσι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μόνες εξετάσεις που μπορούν να δείξουν με βεβαιότητα το φύλο του μωρού (ποσοστό επιτυχίας 99,9%) είναι η δειγματοληψία χοριακών λαχνών ή λήψη τροφοβλάστης (CVS) και η αμνιοκέντηση. Στις εξετάσεις αυτές, αντλούνται κύτταρα απευθείας από τον πλακούντα ή τον αμνιακό σάκο και καλλιεργούνται ώστε να εντοπιστεί η αλληλουχία των χρωμοσωμάτων. Πρόκειται για επεμβατικές αλλά εξαιρετικά ακριβείς τεχνικές που δεν εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο για την αναγνώριση του φύλου του μωρού αλλά κυρίως για να εντοπιστούν πιθανές ανωμαλίες.

Διαβάστε επίσης:

Πότε φαίνεται το φύλο του μωρού στο υπερηχογράφημα
«Έσπασαν τα νερά»: Τι σημαίνει επί της ουσίας
Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας (εφαρμογή)