ΥΓΕΙΑ

«Έσπασαν τα νερά»: Τι σημαίνει επί της ουσίας

Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο από μεμβράνη (θυλάκιο) και περιβάλλεται από υγρό, τα λεγόμενα νερά.

«Έσπασαν τα νερά»: Τι σημαίνει επί της ουσίας

Το σπάσιμο των νερών είναι γνωστό ως ρήξη θυλακίου. Τα νερά σπάνε λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Αν τα νερά σπάσουν πριν τον τοκετό και νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες κύησης, αυτό ονομάζεται πρόωρη ρήξη θυλακίου και συμβαίνει κατά μέσο όρο σε 2 από τις 100 έγκυες (ποσοστό 2%).

Πώς θα καταλάβετε ότι έσπασαν τα νερά σας

Μπορεί να νιώσετε μια απότομη ροή υγρού ή να αισθανθείτε μουσκεμένη. Το υγρό αυτό (γνωστό ως αμνιακό υγρό) είναι διαυγές ή με ελαφρώς ροζ χρώμα. Κάποιες φορές μπορεί να έχει καφεπράσινο χρώμα ή και μερικές κηλίδες αίματος. Η ποσότητα υγρού που θα χάσετε μπορεί να ποικίλει από ροή σταγόνων έως σημαντική ροή.

Τι πρέπει να κάνετε

Αν νομίζετε πως η ροή υγρού προέρχεται από τον κόλπο σας και δεν πρόκειται για ούρα, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Η πρόωρη ρήξη θυλακίου διαγιγνώσκεται με κολπικό έλεγχο. Ο γιατρός χρησιμοποιεί κολποδιαστολέα (εργαλείο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των τοιχωμάτων του κόλπου) προκειμένου να κοιτάξει τον τράχηλο και να δει αν το υγρό που έτρεξε είναι αμνιακό. Παράλληλα θα ελέγξει αν ο τράχηλος παρουσιάζει μεταβολές, που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τοκετό. Συνήθως λαμβάνεται και δείγμα του υγρού για να εξεταστεί για ενδεχόμενη μόλυνση.

Αν έχει γίνει ρήξη θυλακίου, πρέπει να μείνετε στο μαιευτήριο για τουλάχιστον 48 ώρες. Τόσο εσείς όσο και το αγέννητο μωρό σας θα παρακολουθείστε στενά για τυχόν σημάδια μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι θα σας μετρούν συχνά τη θερμοκρασία και το σφυγμό σας, ενώ θα παρακολουθείται επίσης η καρδιακή λειτουργία του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που σπάνε τα νερά τους.
Αν τελικά δεν έχουν σπάσει τα νερά, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Είμαι έγκυος και φοβάμαι να γεννήσω! Τι να κάνω;

Μπορούμε να αποφύγουμε την καισαρική τομή τουλάχιστον στο πρώτο παιδί;

Γέννα με καισαρική: Πότε επιβάλλεται