ΥΓΕΙΑ

Ο καφές εξουδετερώνει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ

Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο πρωινό ρόφημα στον πλανήτη και τώρα μια νέα μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι μας.

Ο καφές εξουδετερώνει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ

Σύμφωνα με ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση τριών αλκοολούχων ποτών.

Είναι γνωστό πως η μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το συκώτι και μάλιστα πρόσφατη μελέτη του WCRF υπέδειξε πως μόλις τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο στο συκώτι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος καρκίνου στο συκώτι αυξάνεται κατά 4% για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνουμε, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα περίπου ποτό.

Η νέα έκθεση του WCRF υποδεικνύει ότι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση του αλκοόλ. Η έκθεση βασίστηκε σε παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν συνολικά σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τα ευρήματα των ερευνητών συνάδουν με αυτά τριών δημοσιευμένων μετα-αναλύσεων και η συσχέτιση φαίνεται να είναι ισχυρότερη στο ανδρικό παρά στο γυναικείο φύλο.

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στο συκώτι από το αλκοόλ – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Απλοί κανόνες για να προφυλαχθείτε από τα ποτά "μπόμπες"
Το ποτό που σίγουρα θα σας προκαλέσει hangover!
Αλκοόλ και κρύο: Μύθος ή πραγματικότητα