ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και δόντια: Τι πρέπει να προσέξετε

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.

Εγκυμοσύνη και δόντια: Τι πρέπει να προσέξετε

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικές με τη στοματική υγεία τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην κύηση και στο έμβρυο από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος.

Πριν την εγκυμοσύνη

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας και να προβεί στις απαραίτητες επεμβάσεις. Ο καθαρισμός των δοντιών είναι επιβεβλημένος για να ολοκληρωθεί ο προληπτικός έλεγχος.

Τα προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια συγκεκριμένα οδοντιατρικά προβλήματα.

Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη έκκριση ορμονών, κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η ορμονική αυτή διαταραχή κάνει τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και σταματά μετά το τέλος της.

Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.

Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα και η έλλειψη στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης λιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού.

Οποιασδήποτε μορφής πονόδοντος ή άλλες λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολή αν παραμεληθούν.

Επείγουσες εργασίες όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν αυτό είναι απαραίτητο μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλλονται για μετά τον τοκετό και μετά τον απογαλακτισμό.

Για να αποφύγετε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες πρόληψης:

-Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
-Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και κάποια συμπληρώματα φθορίου αν σας το συστήσει ο Οδοντίατρός σας.
-Τρώτε όσο πιο υγιεινά και ισορροπημένα μπορείτε και αποφεύγετε τις «μικρές λιχουδιές» (ειδικά όσες περιέχουν ζάχαρη) στο μεσοδιάστημα των γευμάτων.
-Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς έμετο προτιμήστε μια άλλη οδοντόκρεμα πιο ήπια ή μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους.
-Σε περίπτωση εμέτου, ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή με στοματικό διάλυμα ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας.Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.

Διαβάστε επίσης:

Σίγουρα γνωρίζετε όλα τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Τα νέα δεδομένα