ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προστατεύσετε τη μέση σας όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Ο λάθος τρόπος που σηκώνουμε τα βαριά αντικείμενα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης οσφυαλγίας.

Πώς θα προστατεύσετε τη μέση σας όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Ακολουθώντας τη σωστή τεχνική όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο είστε ασφαλείς ότι η μέση σας δέχεται λιγότερη πίεση και άρα μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού και ανάπτυξης οσφυαλγίας.

Όταν λοιπόν είναι αναγκαίο να σηκώσετε κάτι βαρύ, πρέπει να φέρνετε το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε, να ανοίγετε και να στερεώνετε καλά τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, να λυγίζετε τα γόνατα και χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών και των γλουτών να το σηκώνετε.

Καθ' όλη τη διαδικασία πρέπει να διατηρείτε τον κορμό σε ευθεία θέση. Επίσης, πρέπει πάντα να μετακινείτε ολόκληρο το σώμα αντί να στρίβετε μόνο τη σπονδυλική σας στήλη.

Κάτι εξίσου σημαντικό όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι, είναι να εξετάζετε προηγουμένως τις διαστάσεις, το σχήμα και το βάρος του αντικειμένου και να αποφασίζετε από πού θα το κρατήσετε και πού θα το ακουμπήσετε.

Στην περίπτωση που θέλετε να σηκώσετε βάρος πάνω από το ύψος του κεφαλιού σας, ανοίγετε τα πόδια, τοποθετώντας το ένα ελάχιστα πιο μπροστά από το άλλο.

Τέλος, δεν σηκώνετε ποτέ κάτι υπερβολικά βαρύ. Όταν αυτό είναι αναγκαίο, ζητάτε πάντα βοήθεια από κάποιον.

Σε περίπτωση που το βάρος μπορεί να τμηματοποιηθεί, είναι προτιμότερο να μεταφερθεί σε μικρότερα και ελαφρύτερα κομμάτια παρά ολόκληρο, ακόμη και αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στη μέση το πρωί: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται

Πότε ο πόνος στη μέση «δείχνει» ανεύρυσμα

Πόνος στη μέση: Πιθανές αιτίες κι αντιμετώπιση