ΥΓΕΙΑ

Τα γένια «αποκρύπτουν» έρπη και μύκητες

Τα γένια, το μούσι και το μουστάκι έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια στον αντρικό πληθυσμό και μάλιστα θεωρούνται ελκυστικό χαρακτηριστικό από αρκετές γυναίκες, καθώς κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται πιο αρρενωπό.

Τα γένια «αποκρύπτουν» έρπη και μύκητες

Ωστόσο, η τριχοφυΐα στο αντρικό πρόσωπο μπορεί να κρύβει -μικρούς μεν αλλά υπαρκτούς- κινδύνους.

Κάτω από τα γένια ή το μούσι στα μάγουλα και το πιγούνι είναι πιθανό να συσσωρευτούν μικρόβια, όπως ο ιός του έρπη, μύκητες ή ακόμη και το βακτήριο του σταφυλόκοκκου. Όταν ο άντρας ακουμπά το πρόσωπό του σε ένα άλλο, όπως για παράδειγμα όταν φιλά τη σύντροφό του, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταδοθούν και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Όπως τονίζει η Αμερικανίδα δερματολόγος Debra Jaliman, εάν ο άντρας δεν περιποιείται τα γένια, το μούσι ή το μουστάκι του, οι μικροοργανισμοί μπορεί να αναπτυχθούν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι τρίχες του προσώπου παγιδεύουν ιδρώτα, σωματικά υγρά ή ακόμη και υπολείμματα φαγητού που τρέφουν τα μικρόβια.

Ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με την ειδικό, είναι ότι οι πυκνή τριχοφυΐα στο αντρικό πρόσωπο μπορεί να αποκρύψει συμπτώματα μεταδοτικών δερματικών παθήσεων που δεν οφείλονται άμεσα στο ίδιο το μούσι ή το μουστάκι. Για παράδειγμα, εμποδίζουν τον άντρα να αντιληφθεί την ερυθρότητα (κοκκίνισμα) της επιδερμίδας, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μύκητα ή πληγή από έρπη. Εάν ο άντρας δεν εντοπίσει τα συμπτώματα, μπορεί αθέλητα να μεταδώσει τον παθογόνο μικροοργανισμό.

Η δερματολόγος Diane Berson, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέρει με τη σειρά της ότι τα γένια μπορεί επίσης να συγκαλύψουν μια μυρμηγκιά, δερματική αλλοίωση που οφείλεται σε λοίμωξη από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV.

Καλό θα είναι λοιπόν οι άντρες να ξυρίζονται πότε-πότε και να εξετάζουν το δέρμα τους για τυχόν εξανθήματα ή αλλοιώσεις. Όσοι δεν επιθυμούν να απαρνηθούν το πρωτόγονο λουκ, θα πρέπει τουλάχιστον να περιποιούνται την τριχοφυΐα στο πρόσωπό τους, πλένοντας τα γένια ή το μούσι τους καθημερινά με άφθονο νερό και σαπούνι.

Διαβάστε επίσης:

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ...
Μύκητες στα νύχια: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Κονδυλώματα & μυρμηγκιές vs. κρεατοελιές: Δείτε τις διαφορές