ΥΓΕΙΑ

Λοίμωξη από έρπη λόγω… σολάριουμ

Πολλοί επιλέγουν το σολάριουμ ώστε το καλοκαίρι να τους βρει ήδη μαυρισμένους, όμως η πρακτική αυτή έχει στοχοποιηθεί πολλάκις από τους ειδικούς.

Λοίμωξη από έρπη λόγω… σολάριουμ

Πέραν του ότι η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στην εκδήλωση του μελανώματος, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, αποδεικνύεται ότι το σολάριουμ μπορεί να οδηγήσει και στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο έρπης.

Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Dawn Marie Davis της Mayo Clinic, τα βακτήρια και οι ιοί είναι δυνατό να επιβιώσουν μέσα στο σολάριουμ παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο δέρμα μπορεί να μεταφερθούν στο κρεβάτι μαυρίσματος. Οι θερμoκρασίες που επικρατούν μέσα στο σολάριουμ είναι μεν υψηλές αλλά όχι τόσο υψηλές ώστε να εξοντωθούν οι μικροοργανισμοί, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικοί. Ο ιδρώτας που απορρίπτει το σώμα βοηθά τα βακτήρια και τους ιού να αναπτυχθούν και μπορούν να εισχωρήσουν από μια μικρή πληγή στο δέρμα ώστε να προκαλέσουν λοίμωξη.

Σύμφωνα με την Davis, μερικοί από τους μικροοργανισμούς που μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο σολάριουμ είναι το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, βακτηρίδια των κοπράνων, ο ιός του έρπη ή και ο ιός HPV.

Διαβάστε επίσης:

«Ένοχο» το σολάριουμ για τον καρκίνο του δέρματος
Εξάνθημα στα γυναικεία γεννητικά όργανα: Σπυράκι ή ΣΜΝ;
Σπυράκια στον ποπό: Ακμή, έρπης ή έκζεμα;