ΥΓΕΙΑ

Λεύκανση δοντιών: Δείτε με ποιες μεθόδους γίνεται

Η λεύκανση των δοντιών ενδιαφέρει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ποιος δεν θέλει, άλλωστε, ένα λαμπερό και λευκό χαμόγελο;

 

Λεύκανση δοντιών: Δείτε με ποιες μεθόδους γίνεται

Οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να γίνει η λεύκανση είναι διάφορες και εξαρτώνται από το κάθε περιστατικό , δηλαδή εξαρτώνται από τον κάθε ασθενή.

- Λεύκανση στο ιατρείο με συσκευή λεύκανσης LED: Ο λευκαντικός παράγοντας/gel ο οποίος είναι υπεροξείδιο του υδρογόνου 15%-35% εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενεργοποιείται με λάμπα LED. Η διαδικασία έχει διάρκεια το πολύ μία ώρα και απαιτείται μόνο μία συνεδρία.

- Λεύκανση στο ιατρείο με Laser: Όπως και προηγουμένως, το gel τοποθετείται στην επιφάνεια των δοντιών και ενεργοποιείται με το Laser. Διαρκεί το πολύ 45 λεπτά και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία. Ως αντένδειξη θεωρείται η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

- Χημική λεύκανση στο οδοντιατρείο: Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου 15%-38% υπό μορφή gel, το οποίο εφαρμόζεται στην επιφάνεια των δοντιών. Διαρκεί το πολύ 60 λεπτά. Αντενδείκνυται σε άτομα κάτω των 18, σε εγκύους και σε γυναίκες που θηλάζουν.

- Λεύκανση που γίνεται στο σπίτι υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου: Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10%-35% ή υπεροξείδιο του υδρογόνου 6%-9,5%. Κατασκευάζονται εξατομικευμένοι νάρθηκες και μέσα σε αυτούς τοποθετείται το gel. Οι νάρθηκες εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται από τον οδοντίατρο ώστε να ελέγχεται το χρωματικό αποτέλεσμα.

- Λεύκανση ενδοδοντικά θεραπευμένων δοντιών (απονευρωμένων): Γίνεται λεύκανση αρχικά του δυσχρωμικού δοντιού λόγω ενδοδοντικής θεραπείας και στη συνέχεια των υπόλοιπων δοντιών .

Όποιος, λοιπόν, θέλει να αποκτήσει πιο λευκά δόντια μπορεί να ακολουθήσει κάποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους. Ωστόσο, πάντα θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Η μέθοδος λεύκανσης που θα ακολουθήσει ο ασθενής είναι απόφαση του οδοντιάτρου και μόνο αυτού. Ο ασθενής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια μέθοδος λεύκανσης είναι κατάλληλη για το στόμα του, διότι μπορεί ο ασθενής να έχει προτίμηση σε μία συγκεκριμένη μέθοδο αλλά αυτή να μη ταιριάζει στο στόμα του.

Επίσης, όσοι θέλουν να κάνουν λεύκανση καλό είναι να μην συμβουλεύονται βίντεο που μπορεί να βρουν στο διαδίκτυο ή οτιδήποτε μπορεί να διαβάσουν εκεί σχετικό με τον τρόπο που γίνεται η λεύκανση. Αυτό διότι ο ασθενής δεν έχει την απαραίτητη γνώση και μπορεί να οδηγηθεί σε λανθασμένο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει λεύκανση μόνος του στο σπίτι μπορεί να μην αποκτήσουν όλα τα δόντια το ίδιο χρώμα ή μπορεί να προκληθεί ευαισθησία στα δόντια και/ή στα ούλα λόγω χρήσης υπερβολικής ποσότητας λευκαντικού παράγοντα. Μάλιστα, αν κάποιος έχει γέφυρες και/ή στεφάνες (θήκες) ή σφραγίσματα, πρέπει να γνωρίζει ότι με τη λεύκανση δεν αλλάζουν χρώμα.

Συμπερασματικά, η λεύκανση προσφέρει λαμπερά και λευκά δόντια αλλά αυτό γίνεται μόνο όταν ο ενδιαφερόμενος απευθυνθεί στον οδοντίατρο, ο οποίος είναι ο μόνος ειδικός στο αντικείμενο.

Πένυ Βάγια

Χειρουργός Οδοντίατρος Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών

E-mail: penyvagia@hotmail.com

Διαβάστε επίσης:

Οι συμβουλές των οδοντιάτρων για λευκότερο χαμόγελο