ΥΓΕΙΑ

Η αεροβική άσκηση «φρενάρει» την αύξηση της χοληστερόλης στους άνδρες

Οι άνδρες που κάνουν αεροβική άσκηση, καθυστερούν την εμφάνιση της υψηλής χοληστερόλης, που συχνά συνοδεύει την αύξηση της ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.

Η αεροβική άσκηση «φρενάρει» την αύξηση της χοληστερόλης στους άνδρες

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο επιδημιολόγος Πέτρος Κόκκινος), με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, παρακολούθησαν επί δεκαετίες 11.418 άνδρες 20 έως 90 ετών.

Περιοδικά, οι ερευνητές ανέλυαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να κάνουν έλεγχο του επιπέδου της χοληστερόλης τους, ενώ οι άνδρες έκαναν τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής σε διάδορομο γυμναστικής.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες μπορούσαν να τρέξουν περισσότερη ώρα και πιο γρήγορα -ένδειξη ότι το σώμα τους τροφοδοτούσε ευκολότερα το αίμα τους με οξυγόνο- ήταν αυτοί με την χαμηλότερη χοληστερόλη, τόσο την ολική, όσο και την «κακή» (LDL). Επίσης οι πιο γυμνασμένοι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Όπως δήλωσε ο δρ Ούσμαν Μπάμπερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, «τα οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης για την μείωση της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερα στους νεαρούς και στους μεσήλικες, ενώ τείνουν να μειώνονται στην τρίτη ηλικία».

Από τα 20 έως τα 60 έτη περίπου, η σωματική άσκηση φαίνεται να βελτιώνει το «προφίλ» της χοληστερόλης στο αίμα ενός άνδρα, ενώ μετά τα 60 το όφελος μειώνεται, αν και ποτέ δεν εξαφανίζεται. Από την άλλη, οι αγύμναστοι άνδρες εμφανίζουν μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ήδη πριν την ηλικία των 40 ετών.

Για να «φρενάρει» κάποιος την χοληστερόλη του, πρέπει να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβική άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκηση μεγάλης έντασης (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα κ.α.).

Διαβάστε επίσης:

Η άσκηση επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου

Η πιο συχνή πάθηση των αθλητών