ΥΓΕΙΑ

Γιατί βλέπουμε πιο καθαρά όταν κλείνουμε λίγο τα μάτια μας; (βίντεο)

Ίσως σας έχει τύχει κατά καιρούς να θολώνει το οπτικό σας πεδίο και, στην προσπάθεια να δείτε λίγο πιο καθαρά, να κλείνετε λίγο τα μάτια σας.

Γιατί βλέπουμε πιο καθαρά όταν κλείνουμε λίγο τα μάτια μας; (βίντεο)

Πράγματι όταν κλείνουμε τα μάτια μας η εικόνα γίνεται λίγο πιο καθαρή, γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

{youtube}CpeDr5vTv-A{/youtube}

Δύο είναι οι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο. Όταν κοιτάζουμε κάτι, το φως εισέρχεται από την κόρη του ματιού και φτάνει στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία σχηματίζουν την εικόνα. Τα κύτταρα αποστέλλουν στη συνέχεια σήματα στο οπτικό νεύρο του εγκεφάλου ώστε να αντιληφθούμε την εικόνα. Εντός του αμφιβληστροειδούς υπάρχει το λεγόμενο βοθρίο, το οποίο ελέγχει την κεντρική όραση και βοηθά να διακρίνουμε λεπτομέρειες σε μια εικόνα. Όταν κλείνουμε λίγο τα μάτια μας, αλλάζει το σχήμα του ματιού αλλά και η ποσότητα φωτός που εισέρχεται στο μάτι. Όταν το μάτι είναι ελαφρώς κλειστό, το φως που εισέρχεται εστιάζει στο βοθρίο. Παράλληλα, όταν εισέρχεται στο μάτι λιγότερο φως, μπλοκάρεται η περιττή ποσότητα φωτός από την περιφερειακή όραση.

Εάν δεν βλέπετε καλά και κλείνετε συχνά τα μάτια σας για να διακρίνετε καθαρά μια εικόνα, πιθανότατα χρειάζεστε γυαλιά. Η πρακτική αυτή δεν καταστρέφει την όραση, αλλά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ρυτίδες γύρω από τα μάτια.

Διαβάστε επίσης:

Καταρράκτης: Το λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο κατά 25%!
Γυαλιά ηλίου: Τι να προσέξετε πριν τα αγοράσετε
Πώς βλέπει κάποιος με εκφύλιση ωχράς κηλίδας (φωτογραφίες)