ΥΓΕΙΑ

Placenta accreta: Η επιπλοκή του τοκετού που ταλαιπώρησε την Κιμ Καρντάσιαν

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κιμ Καρντάσιαν να μείνει και πάλι έγκυος μετά τη γέννηση της κόρης της Νορθ απασχόλησαν τα Μέσα παγκοσμίως. Η ίδια η 34χρονη τηλεοπτική προσωπικότητα δεν έκρυψε ποτέ τα προβλήματα δευτεροπαθούς υπογονιμότητας που αντιμετώπισε.

Placenta accreta: Η επιπλοκή του τοκετού που ταλαιπώρησε την Κιμ Καρντάσιαν

Φήμες θέλουν την Κιμ και το σύζυγό της Κάνιε Γουέστ να περιμένουν δίδυμα, έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω βλάβης στη μήτρα της Κιμ μετά τη γέννηση της Νορθ τον Ιούνιο του 2013.

Πέρα από την προεκλαμψία που εκδήλωσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Κιμ Καρντάσιαν ταλαιπωρήθηκε και από προσκόλληση του πλακούντα στο μυομήτριο (placenta accreta), μια σπάνια επιπλοκή του τοκετού όπου ο πλακούντας προσκολλάται πολύ βαθιά στα τοιχώματα της μήτρας και κατά συνέπεια πρέπει να αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της μήτρας και την αιμορραγία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η επιπλοκή επιβάλλει την επείγουσα υστερεκτομή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει τη ζωή της μητέρας.

7df16aabe1ce026d1a21ff8c494cee63 L

Ο πλακούντας προσκολλάται στο μυομήτριο όταν τα αιμοφόρα αγγεία ή άλλα μέρη του αναπτύσσονται πολύ βαθιά μέσα στα τοιχώματα της μήτρας. Κανονικά ο πλακούντας διαχωρίζεται από τα τοιχώματα της μήτρας κατά τη γέννα. Εάν όμως ο γιατρός αντιληφθεί έγκαιρα ότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών του πλακούντα, η εγκυμονούσα γεννά με καισαρική και μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί στη συνέχεια σε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή).

Αν και η επιπλοκή είναι σπάνια, τείνει να εμφανίζεται ξανά σε επακόλουθη εγκυμοσύνη στην ίδια γυναίκα.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από την... εμμονή με τα μεγάλα οπίσθια!