ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες

Το έμφραγμα μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.

Έμφραγμα: Ποια είναι τα συμπτώματα στις γυναίκες

Η καρδιοπάθεια κοστίζει εκατομμύρια ζωές γυναικών κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Για το λόγο αυτό, όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να γνωρίζουν ποιες ενοχλήσεις να θεωρήσουν ύποπτες.

1. Δύσπνοια

Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν δύσπνοια χωρίς ταυτόχρονο πόνο στο στήθος. Η δύσπνοια είναι συνήθως αιφνίδια και μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς προφανή αιτία και χωρίς να έχει προηγηθεί σωματική κούραση.

2. Πόνος στο επάνω μέρος του σώματος

Ο πόνος στον αυχένα, τη μέση, το σαγόνι, τα χέρια και/ή τις ωμοπλάτες είναι σύνηθες σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πόνος λέμε ότι «ακτινοβολεί» από την καρδιά και σπανίως εκδηλώνεται στο κάτω μέρος του σώματος –χαμηλότερα από τον αφαλό.

3. Ναυτία, τάση προς έμετο

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τους άνδρες να εκδηλώσουν ναυτία ή συμπτώματα δυσπεψίας (π.χ. καούρα) όταν πλησιάζει το έμφραγμα. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται συνήθως σε απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας.

4. Κόπωση και προβλήματα ύπνου

Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα δηλώνουν πως είχε προηγηθεί κρίση κόπωσης που εμφανίστηκε αιφνιδίως και χωρίς προφανή αιτία. Αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στον ύπνο το διάστημα πριν το έμφραγμα.

46fcaf48735658dfa699e42609bfceb9 L

5. Ξαφνική εφίδρωση

Τυπικό σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες το οποίο χρήζει άμεσης προσοχής, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα δεν βρίσκεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Έχει παρατηρηθεί ότι είναι ένα από τα βασικότερα συμπτώματα που παροτρύνουν τις γυναίκες να επισκεφθούν το νοσοκομείο.

6. Ζαλάδα

Είναι συνηθέστερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες να εκδηλώνουν ζαλάδα ή ακόμη και να λιποθυμούν όταν συμβαίνει το έμφραγμα. Το σύμπτωμα οφείλεται συνήθως σε απόφραξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου που οδηγεί στην καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους 30άρηδες – Κάντε το κι εσείς!
Τεστ: Δείτε πόσων ετών είναι η καρδιά σας!