ΥΓΕΙΑ

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Γίνεται;

Η άποψη που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα αναφορικά με τον τοκετό με καισαρική τομή, ήταν ότι αν γίνει μια φορά, κάθε επόμενη γέννα θα πρέπει να γίνεται επίσης με καισαρική τομή.

Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Γίνεται;

Πρόκειται για άποψη που σήμερα έχει αναθεωρηθεί, καθώς γυναίκες που γέννησαν με καισαρική μπορούν υπό προϋποθέσεις να γεννήσουν το επόμενο παιδί με φυσιολογικό τοκετό.

Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά. Ο προγραμματισμένος φυσιολογικός τοκετός μετά από προηγούμενη καισαρική τομή έχει ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.

Για να έχετε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τόσο για την ασφάλεια του παιδιού όσο και της μητέρας:
-Ο μαιευτήρας πρέπει να έχει πείρα σε ανάλογα περιστατικά.
-Το μαιευτήριο και η αίθουσα τοκετών να είναι πλήρως εξοπλισμένα και να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής αν και όποτε χρειαστεί.
-Να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από την τελευταία καισαρική τομή.
-Από τα αρχικά σταδία της εγκυμοσύνης μέχρι και τον τελευταίο μήνα επιβάλλονται συχνές εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler).
-Από την 32η εβδομάδα κύησης και μετά θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα (NST).
-Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας.
-Μετά την έξοδο του πλακούντα, πρέπει να εξεταστεί η κοιλότητα της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος.
-Αν ο λόγος που έγινε καισαρική στο παρελθόν ήταν δυσαναλογία θέσεων ή ισχιακή προβολή μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
-Επίσης αν ήταν οι αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, λόγω περιτύλιξης του ομφαλίου λώρου.
-Ο τοκετός γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία, γιατί βοηθάει σημαντικά τη γυναίκα να χαλαρώσει και στη διαστολή του τραχήλου.

Πότε δεν μπορείτε να έχετε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή:
-Αν η τομή δεν είναι χαμηλή εγκάρσια.
-Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη τομή επί της μήτρας.
-Αν έχει υπάρξει ρήξη μήτρας στο παρελθόν.
-Αν έχει προηγηθεί ινομυωματεκτομή με τομή επί της μήτρας μέχρι την ενδομητρική κοιλότητα.

Διαβάστε επίσης:
Γέννα με καισαρική: Πότε επιβάλλεται
Πότε προχωράμε σε καισαρική. Οδηγίες γιατρών προς γιατρούς