ΥΓΕΙΑ

Ποια περίοδο του χρόνου τα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή - Δείτε αναλυτικά

Μία πρόσφατη ισραηλινή μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια παρουσιάζουν ένα εποχιακό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο είναι πιο υγιή συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου.

Ποια περίοδο του χρόνου τα σπερματοζωάρια είναι πιο υγιή - Δείτε αναλυτικά

Η ανακάλυψη αυτή, αλλά και η κατανόηση του μοτίβου αυτού, είναι υψίστης σημασίας και ειδικά για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και σχετίζονται με την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 6.000 άνδρες, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Οι ερευνητές βρήκαν στα δείγματα σπέρματος των συμμετεχόντων περισσότερα σπερματοζωάρια, ταχύτερα και με λιγότερες ανωμαλίες, όταν αυτά ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ποιότητα του σπέρματος βρέθηκε να παρουσιάζει μια σταθερή μείωση στα δείγματα που ελήφθησαν από την άνοιξη και μετά.

Το εποχιακό αυτό μοτίβο, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες που δεν είχαν φυσιολογική παραγωγή σπερματοζωαρίων. Τα σπερματοζωάριά τους βρέθηκε να έχουν μια ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων φυσιολογικής μορφολογίας βρέθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης και άγγιξε μόλις το 7%.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα λοιπόν, οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος είναι πιο πιθανό να επιτύχουν σύλληψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ στις περιπτώσεις υπογονιμότητας που σχετίζονται με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, οι πιθανότητες σύλληψης αυξάνονται την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Φυσικά, οι ερευνητές δεν προτρέπουν φυσικά τους ιατρούς να συστήνουν στους άνδρες με χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων να περιμένουν την άνοιξη για να ξεκινήσουν την προσπάθεια για τεκνοποίηση. Είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση της προσπάθειας ανεξαρτήτως εποχής, καθώς και η υποστήριξη του ζευγαριού με παρεμβάσεις και θεραπείες.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε με το σύντροφό σας;

Ανδρικό μόριο: Είναι το μέγεθος σε χάλαση ενδεικτικό του μεγέθους σε στύση;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σας περνάει... κρίση