ΥΓΕΙΑ

6 θάνατοι από την γρίπη - Έντονη ανησυχία ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της χώρας

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για την επιδημία της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

6 θάνατοι από την γρίπη - Έντονη ανησυχία ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της χώρας

Είναι η πρώτη χρονιά φέτος που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει:

Την ίδια ώρα, το Δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Επίσης παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας, δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα, για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής-είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα- και κάποιοι συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι.

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να δείξει την αρμόζουσα σοβαρότητα και να σταματήσει με τις παραλείψεις και τον κακό σχεδιασμό, να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Εν τω μεταξύ, το κύμα της γρίπης έχει ξεκινήσει για τα καλά, και η χώρα μας μέχρι στιγμής μετρά 6 θανάτους από επιπλοκές της γρίπης. Ο 6ος άνθρωπος που απεβίωσε, δεν είχε υπόκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί, ότι 35 ασθενείς βρίσκονται σήμερα σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ, ενώ αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα σε 4χρονο ανήλικο, σύμφωνα με την βδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά 47 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ μέχρι σήμερα, ενώ την Παρασκευή καταγράφηκαν 12 νέα κρούσματα από τον ιό της γρίπης.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εφέτος η γρίπη χτυπάει με σφοδρότητα – κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, ένα από τα θύματα της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται όμως εάν έχασε τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης επειδή δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι εφέτος το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1) το οποίο έχει δείξει «προτίμηση» σε νέα άτομα ηλικίας από 30 έως 55 χρόνων.

Χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφερόταν, ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν νοσήσει, είναι ανεμβολίαστοι, παρά το γεγονός, ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, οι νοσηλευτές μέσα από την Ένωσή τους (ΕΝΕ), κάνουν λόγο για τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ με αφορμή μάλιστα τον θάνατο ασθενούς στο Σωτηρία, ο οποίος δεν βρήκε τελικά κλίνη ΜΕΘ. Η ΕΝΕ υποστηρίζει, ότι όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ, τόσο συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν.

Διαβάστε ακόμη:

SOS ΚΕΕΛΠΝΟ για την γρίπη: Ανεμβολίαστα άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου και 5 θάνατοι

Τραγικό μήνυμα ΕΝΕ: Όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ τόσο συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν ...