ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η διατροφή που προστατεύει τις γυναίκες από τα χημικά των συσκευασιών

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι χρήσιμο να καταναλώνουν μια συγκεκριμένη τροφή που θα τις προστατεύσει από από τις επιβλαβείς επιδράσεις της δισφαινόλης Α, μιας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες των τροφίμων.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η διατροφή που προστατεύει τις γυναίκες από τα χημικά των συσκευασιών

Η δισφαινόλη Α υπάρχει στα πλαστικά μπουκάλια του νερού και στα κουτάκια των αναψυκτικών και μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα, ενώ έχει σχετιστεί με αναπαραγωγικές διαταραχές.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital και της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 239 γυναίκες, 18-45 ετών, που είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, την περίοδο 2007-2013.

Οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και είχαν ληφθεί επίσης δείγματα ούρων για την ανίχνευση των επιπέδων της δισφαινόλης Α.

bigstock composition with soy product 109495427

Από τα διατροφικά ερωτηματολόγια προέκυψε ότι 176 γυναίκες κατανάλωναν προϊόντα σόγιας.

Μεταξύ των γυναικών που δεν έτρωγαν προϊόντα σόγιας, εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύου, λιγότερες κυήσεις που το έμβρυο να φτάσει να είναι ανιχνεύσιμο σε υπερηχογραφικό έλεγχο και λιγότερες ζώντες γεννήσεις, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν διατροφή πλούσια σε σόγια.

Στις γυναίκες με διατροφή πλούσια σε σόγια, τα επίπεδα της δισφαινόλης Α δεν είχαν καμιά επίδραση στο αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ σόγιας και δισφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό. Και επιβεβαιώνει ευρήματα μελετών σε ποντίκια που έδειξαν ότι η πλούσια σε σόγια διατροφή προστατεύει έναντι των προβλημάτων του αναπαραγωγικού συστήματος που σχετίζονται με την έκθεση στην δισφαινόλη Α. Και ενώ συστήνεται στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες να μειώνουν την έκθεση τους στην δισφαινόλη Α, τώρα φαίνεται ότι μέσω της διατροφής μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο από μια ουσία που είναι δύσκολο να αποφύγουμε σχολιάζει ο Δρ Χόρχε Τσαβάρο, συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με έρευνα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πάνω από το 96% των αμερικανών έχουν στον οργανισμό τους ανιχνεύσιμες ποσότητες της δισφαινόλης Α.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή γονιμοποίηση: Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας

Eξωσωματική γονιμοποίηση: Πόσες προσπάθειες χρειάζονται για να «πιάσετε» παιδί