ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Πόσο καθυστερεί τις πιθανότητες κύησης

Το άσθμα είναι ένα από τα πιο κοινά νοσήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Άσθμα: Πόσο καθυστερεί τις πιθανότητες κύησης

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 0,5 έως 4% των κυήσεων επιπλέκονται από άσθμα.

Κατά την εγκυμοσύνη, περίπου στο 1/3 των γυναικών το άσθμα επιδεινώνεται, στο 1/3 βελτιώνεται και στο 1/3 η βαρύτητά του παραμένει αμετάβλητη.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το άσθμα έχει συνδεθεί με παράταση του χρόνου μέχρι να επιτευχθεί εγκυμοσύνη και μειωμένα ποσοστά γεννήσεων.

Ο μέσος χρόνος μέχρι την εγκυμοσύνη ήταν 32,3 μήνες σε γυναίκες χωρίς άσθμα και 55,6 σε όσες έπασχαν από τη νόσο.

Γυναίκες με άσθμα είχαν επίσης λιγότερες επιτυχείς κυήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι η τάση ήταν πιο εμφανής καθώς μεγάλωναν οι γυναίκες.

Μόνο το 39,6% των ασθματικών γυναικών πέτυχε κύηση σε σύγκριση με 60,4% στις γυναίκες χωρίς άσθμα.

bigstock Woman having asthma using the 91804415

Η ερευνήτρια Elisabeth Juul Gade, δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει σχέση μεταξύ άσθματος και γονιμότητας. Όπως φάνηκε, το άσθμα φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, καθώς αυξάνει το χρόνο μέχρι τη σύλληψη και περισσότερο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις γυναίκες με άσθμα να συλλαμβάνουν σε μικρότερη ηλικία και να βελτιώνουν την αγωγή για άσθμα πριν τη σύλληψη.

Η έρευνα εξέτασε 245 γυναίκες με ανεξήγητα προβλήματα υπογονιμότητας, ηλικίας 23 έως 45 ετών. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και ερωτηματολόγια για άσθμα και αλλεργίες.

Στην έρευνα 96 γυναίκες είχαν είτε προϋπάρχουσα διάγνωση άσθματος είτε διαγνώστηκαν με άσθμα όταν εγγράφηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αγωγής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για τουλάχιστον 12 μήνες, μέχρι που αυτές συνέλαβαν με επιτυχία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal.

Διάβασε επίσης:

Άσθμα: Γιατί τα αγόρια το ξεπερνούν πιο εύκολα

Βρογχικό Άσθμα: Οι 5 σωτήριες διαγνωστικές εξετάσεις