ΥΓΕΙΑ

Ζίκα: Μία στις 100 γυναίκες που μολύνονται γεννά παιδί με μικροκεφαλία

Περίπου μία έγκυος γυναίκα στις 100 από όσες μολύνονται με τον ιό Ζίκα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κινδυνεύει να γεννήσει μωρό με μικροκεφαλία, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Ζίκα: Μία στις 100 γυναίκες που μολύνονται γεννά παιδί με μικροκεφαλία

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τους φόβους ότι ο ιός ευθύνεται για τα αυξημένα περιστατικά μικροκεφαλίας, ιδίως στη Βραζιλία, αν και εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με άλλες λοιμώξεις της εγκύου από άλλους μικροοργανισμούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Κοσεμέζ του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, μελέτησαν τις συνέπειες που είχε ένα ξέσπασμα του ιού Ζίκα στη Γαλλική Πολυνησία μεταξύ 2013 και 2014, στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν οκτώ περιστατικά μικροκεφαλίας (από αυτά, πέντε κυήσεις τερματίσθηκαν πρόωρα και τρία μωρά γεννήθηκαν).

bigstock Zika virus fetus 120450902

Οι Γάλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο το ίδιο σχετικά μικρό ποσοστό κινδύνου ισχύει και σε άλλες χώρες. Μια προκαταρκτική έρευνα από Βραζιλιάνους επιστήμονες ανεβάζει το ποσοστό κινδύνου σε πάνω από 20%, οπότε υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις εκτιμήσεις των ερευνητών μέχρι στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στους βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να συνδέουν τον ιό Ζίκα με την μικροκεφαλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη συμβουλεύει τις εγκύους στις χώρες όπου ενδημεί ο ιός να προστατεύονται από τα κουνούπια που είναι οι φορείς του.

Η νέα επιδημία ξεκίνησε στη Βραζιλία το 2014. Έκτοτε εξαπλώνεται ταχύτατα στην υπόλοιπη Αμερική και ήδη έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 31 χώρες. Η Βραζιλία έχει επιβεβαιώσει πάνω από 580 περιστατικά μικροκεφαλίας, ενώ άλλα 4.100 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι περισσότερες περιπτώσεις εκτιμάται ότι σχετίζονται με τον ιό Ζίκα.

bigstock Zika Virus Bearer Mosquito In 117815735

Στην Ευρώπη και στην Αμερική, το διαχρονικό ποσοστό εμφάνισης μικροκεφαλίας (γέννησης παιδιού με αφύσικα μικρό κεφάλι και μικρό εγκέφαλο) είναι περίπου δύο μωρά ανά 10.000 γεννήσεις. Τα παιδιά πάσχουν από νοητική καθυστέρηση, προβλήματα λόγου και συμπεριφοράς. Πέρα από τον ιό Ζίκα, η μικροκεφαλία αποδίδεται σε γενετικά ή περιβαλλοντικά αίτια, μεταξύ των οποίων άλλες προγεννητικές λοιμώξεις (π.χ. από έρπη ή ερυθρά), υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από την μητέρα, διαταραχές υπέρτασης κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζίκα ενδέχεται να προκαλεί οξεία μυελίτιδα - Κρούσμα εντοπίστηκε στη Γουαδελούπη

ΠΟΥ: Ο Ζίκα δεν μεταδίδεται με το θηλασμό

Η ραγδαία εξάπλωση του Ζίκα μέσα από 3 εικόνες GIF