ΥΓΕΙΑ

Παρατεταμένος θηλασμός: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί

Η αξία του θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα.

Παρατεταμένος θηλασμός: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί

Τα βρέφη όμως που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τη καρδιά τους όταν ενηλικιωθούν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν γιατροί από το Institute of Child Health του Medical Research Council Childhood and Nutrition Centre, στο Λονδίνο, έπειτα από έρευνα σε 331 άτομα, ηλικίας 20 έως 28 ετών, που είχαν γεννηθεί στο Cambridge Maternity Hospital μεταξύ των ετών 1969 και 1975.

Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν τις αρτηρίες των ενηλίκων με υπερηχογραφήματα, διαπίστωσαν πως, όσοι ως βρέφη είχαν θηλάσει για περισσότερους από τέσσερις μήνες, παρουσίαζαν μεγαλύτερη σκλήρυνση των αγγείων, έναντι εκείνων που είχαν τραφεί με τυποποιημένο γάλα ή είχαν θηλάσει λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Οι δύο επιπλέον μήνες θηλασμού ενδέχεται να προξενήσουν αργότερα στη ζωή υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη.

bigstock Breast feeding 23741801

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Αλαν Λούκας, τα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση πως ο παρατεταμένος θηλασμός προκαλεί την κατακράτηση χοληστερίνης από το ανθρώπινο σώμα.

Ο καθηγητής Λούκας επισήμανε πως ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, μολονότι οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες ωθούν τον οργανισμό σε μεγαλύτερη κατακράτηση χοληστερίνης.

Συνεπώς, το μήνυμα προς το κοινό είναι να επιλύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπαρών, και όχι να σταματήσουν οι γυναίκες να θηλάζουν.

Διαβάστε επίσης:

Μητρικός θηλασμός: Πόσο πρέπει να διαρκεί, ποια είναι τα οφέλη

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει - Νέα ευρήματα

Θηλασμός και αλλεργικό μωρό: Τι πρέπει να γνωρίζετε