ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσει το μωρό σας γερά δόντια

Η οδοντιατρική υγεία δεν είναι θέμα γονιδίων, αλλά προληπτικής φροντίδας. Για να αποκτήσει το παιδί σας γερά δόντια πρέπει να βάλετε τις βάσεις από τη βρεφική ηλικία, πριν καν αρχίσει να βγαίνει το πρώτο δόντι του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνετε για να αποκτήσει το μωρό σας γερά δόντια

Στη σχολική ηλικία τα παιδιά πρέπει ήδη να έχουν αποκτήσει τις συνήθειες που θα διαφυλάξουν την υγεία των δοντιών και των ούλων τους για μια ζωή.

Η τερηδόνα και η πρόωρη απώλεια των πρώτων δοντιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μόνιμα δόντια πριν καν αυτά ξεπροβάλλουν.

Τι πρέπει να κάνετε

-Καθημερινός, συχνός καθαρισμός

-Έλεγχος των επιζήμιων συνηθειών όπως το δάγκωμα των χειλιών και το πιπίλισμα του δακτύλου

-Κατανάλωση της αναγκαίας ποσότητας φθορίου

-Προσεγμένη διατροφή με ελάχιστη κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων αμύλων, ιδίως μεταξύ των γευμάτων

-Περιοδική φροντίδα από τον οδοντίατρο.

bigstock Clean Teeth 1305862

Ο ρόλος της διατροφής

Για τα δόντια αλλά και τη γενική υγεία του παιδιού, απαιτείται μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή .

Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και ζωικές πρωτεΐνες λίγων λιπαρών (πουλερικά, ψάρια, κρέας).

Τα γλυκά και οι επεξεργασμένοι υδατανθράκες ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας. Τα σνακ πρέπει να παρέχονται τρεις ή το πολύ τέσσερις φορές την ημέρα και να είναι υγιεινά (όπως φρούτα, στικ λαχανικών, ψωμί ολικής αλέσεως, γιαούρτι και γάλα).

Φθόριο και βούρτσισμα

Το φθόριο αποτελεί κλειδί για δόντια χωρίς τερηδόνα. Εάν το πόσιμο νερό δεν είναι επαρκώς φθοριωμένο ή ένα νήπιο πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό χωρίς φθόριο, μπορεί να χρειασθεί συμπλήρωμα φθορίου. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί επίσης να κάνει τοπική φθορίωση στα νεογιλά ή στα μόνιμα δόντια του μικρού παιδιού, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο.

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια που πρέπει να αρχίζει νωρίς στη ζωή. Το στόμα των νηπίων πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (έπειτα από το πρωινό και πριν μπουν για ύπνο το βράδυ), ενώ καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια τους και έπειτα από την κατανάλωση γλυκισμάτων.

Το βούρτσισμα πρέπει να το κάνουν οι γονείς τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει 4-5 χρόνων, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα οδοντόπαστας και ενθαρρύνοντας το παιδί να τη φτύνει.

Στην ηλικία των 5-6 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μάθει να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους, υπό την επίβλεψη των γονιών τους.

Όταν πάνε σχολείο, θα πρέπει να προστεθεί στην καθημερινή ρουτίνα τους και η χρήση οδοντικού νήματος. Κάθε παιδί εξάλλου θα πρέπει να πηγαίνει μία φορά τον χρόνο στον παιδοδοντίατρο για καλό καθαρισμό, φθορίωση και έλεγχο των συνηθειών.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι που πονάνε τα δόντια σας και δεν τους φαντάζεστε

Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας χωρίς επίσκεψη στον οδοντίατρο

Πρώτα δόντια στο μωρό: Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια όχι