ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο μεγαλώνει τον κίνδυνο η αύξηση του ΔΜΣ

Τα περιττά κιλά, ακόμη και όταν είναι λίγα, επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσο μεγαλώνει τον κίνδυνο η αύξηση του ΔΜΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παλαιότερης σουηδικής έρευνας, ακόμη και δύο έως έξι κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό, αρκούν για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά το ένα πέμπτο.

Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, δείχνει τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας μέσης, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Άτομα με δείκτη μάζας σώματος υψηλότερο του 30 θεωρούνται παχύσαρκα και κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης, ακόμη και τιμές δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 30, όπου το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

bigstock a doctor auscultating a red he 60423923

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 650.000 εθελοντές. Συνολικά, βρέθηκε πως η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες συνδέεται με 41% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φάνηκαν να έχουν 2 με 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης 12 μελετών από τις 23, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από 360.000 εθελοντές, έδειξαν πως κάθε αύξηση της περιφέρειας μέσης κατά 10 εκατοστά συνδέεται με 29% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Έτσι, ένας άνδρας, για παράδειγμα, με περιφέρεια μέσης 105 εκατοστά, βρέθηκε να έχει διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με έναν του οποίου η περιφέρεια μέσης ήταν 83 εκατοστά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με κεντρικού τύπου παχυσαρκία παρουσιάζουν αυξημένες τιμές φλεγμονοδών μορίων, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Κοιλιακό λίπος: Ποια ομάδα ανθρώπων κινδυνεύει περισσότερο από πρόωρο θάνατο

Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε για να χάσετε 1 κιλό...