ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο στις γυναίκες

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ερυθρές πλάκες του δέρματος (π.χ. στους αγκώνες, τα γόνατα, το πρόσωπο κ.λπ.) το μέγεθος των οποίων σταδιακά μεγαλώνει.

Ψωρίαση: Ο παράγοντας που αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο στις γυναίκες

Θεωρείται αυτοάνοση νόσος, δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα ίδια του τα δερματικά κύτταρα.

Η ψωρίαση προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών.

Υπάρχει ωστόσο ένας παράγοντας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν στοιχεία από σχεδόν 79.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όσες ήταν αρχικά υπέρβαρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος να εκδηλώσουν ψωρίαση εντός των προσεχών 14 ετών.

bigstock Psoriasis 68407369

Οι πιθανότητες ήταν ελαφρώς υψηλότερες ακόμα και για τις παχύσαρκες, ενώ αυτές με νοσογόνο παχυσαρκία είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψωρίαση, συγκριτικά με τις αδύνατες.

Η αύξηση του βάρους από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής συσχετίστηκε επίσης με την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της δερματοπάθειας αυτής.

Η περίσσεια σωματικού λίπους προκαλεί την υπερπαραγωγή συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό, γεγονός που ίσως εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο ψωρίασης.

Από τα ευρήματα της μελέτης ίσως ενισχύεται η άποψη της απώλειας βάρους για την πρόληψη ή αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων ψωρίασης. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία όπου η ψωρίαση εξαφανίστηκε μετά από επιτυχημένη επέμβαση απώλειας βάρους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνιος κνησμός: Πού αλλού μπορεί να οφείλεται εκτός από τις δερματικές παθήσεις

Ποια δερματική πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος