ΥΓΕΙΑ

Εξαντλητικές δίαιτες: Πώς καταστρέφουν τον μεταβολισμό

Οι γυναίκες που θέλουν να χάσουν πολλά κιλά και γρήγορα, πέφτουν συχνά στην παγίδα της εξαντλητικής δίαιτας.

Εξαντλητικές δίαιτες: Πώς καταστρέφουν τον μεταβολισμό

Μια δίαιτα μη ισορροπημένη, που βασίζεται σε μικρές ποσότητες και αποκλεισμό τροφών και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Μια από τις επιπτώσεις της εξαντλητικής δίαιτας είναι η απώλεια της µυϊκής μάζας και της μείωσης του µεταβολισµού.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν τα επιστημονικά συμπεράσματα της εξαετούς μελέτης των διαγωνιζομένων στην εκπομπή «Τhe bigger loser», κατά την οποία παχύσαρκοι διαγωνίζονται για να χάσουν τα περισσότερα δυνατά κιλά.

Όπως φάνηκε ωστόσο, οι διαγωνιζόμενοι που έχασαν αρκετά κιλά κατά τη διάρκεια της εκπομπής τα ξαναπήραν στη συνέχεια, καθώς ο μεταβολισμός τους, κατά την ανάπαυση, επιβραδύνθηκε δραματικά και ο οργανισμός τους δεν έκαιγε αρκετές θερμίδες ώστε να μπορεί να παραμείνει αδύνατος.

bigstock Chubby kid trying to wear pant 35769743

Αυτό, όμως, που εξέπληξε τους ερευνητές είναι ότι, καθώς περνούσαν τα χρόνια από την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής εκπομπής, ο μεταβολισμός τους δεν επανήλθε στον αρχικό του ρυθμό. Αντιθέτως, επιβραδύνθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς το σώμα κατέβαλλε προσπάθεια για να ανακτήσει όλο το χαμένο του βάρος.

Καθώς στις ΗΠΑ δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια για φάρμακα που διευκολύνουν την απώλεια του βάρους και για προγράμματα δίαιτας, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αυτοί που επιθυμούν διακαώς να χάσουν βάρος, στην πραγματικότητα, δίνουν μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη εναντίον του εαυτού τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ανθρώπινο σώμα θα προσπαθεί να αντισταθμίσει την προσπάθεια απώλειας βάρους επί χρόνια.

Οπως αναφέρει ο ιατρός της εκπομπής δρ Ρόμπερτ Χουιζέγκα, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους είναι εξαιρετικά δύσκολη και επιβάλλει πολύωρη σωματική άσκηση και προσεγμένες διατροφικές επιλογές. «Δυστυχώς, πολλοί από τους διαγωνιζομένους δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης στήριξης από ιατρούς, γυμναστές, ψυχολόγους και ειδικούς στον ύπνο», κατέληξε.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Obesity και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα για την παχυσαρκία. Οι ερευνητές ταυτόχρονα προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί το υπερβολικό σωματικό βάρος προκαλεί διαβήτη και άλλα νοσήματα. Τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να επιχειρηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Πολλοί, μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν ότι η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι ένα πρόβλημα εντελώς διαφορετικό από την ίδια τη δίαιτα.

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Ποιες αλλαγές προκαλεί στη δομή του εγκεφάλου

Το φρούτο που... σκοτώνει την παχυσαρκία!

Παχυσαρκία στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου