ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες που δουλεύουν πολύ: Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν

Οι γυναίκες που δουλεύουν πολύ, μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία τους.

 

Γυναίκες που δουλεύουν πολύ: Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα επιστημόνων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Παρακολουθώντας σχεδόν 7.500 εθελοντές επί 32 χρόνια ανακάλυψαν πως όταν εργάζονται επί 60 ώρες την εβδομάδα, τριπλασιάζεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν διαβήτη, καρκίνο, καρδιοπάθεια και αρθρίτιδα.

Οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των νοσημάτων αρχίζουν να αυξάνονται τη στιγμή που υπερβαίνουν το 40ωρο εργασίας, αλλά μετά τις 50 ώρες η αύξηση του κινδύνου γίνεται ραγδαία, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επαγγελματικής & Περιβαλλοντικής Ιατρικής» (JOEM).

«Ο κόσμος δεν σκέφτεται τις συνέπειες που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία του ο τρόπος εργασίας στα 20, στα 30 ή στα 40 του, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υπερβολική δουλειά σ’ αυτές τις ηλικίες ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά προβλήματα υγείας στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαρντ Ντέμπε, καθηγητής Διαχείρισης & Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας στο πανεπιστήμιο.

bigstock Focused casual caucasian femal 94760780

Αντιθέτως, οι εργασιομανείς άνδρες φαίνεται να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, πρόσθεσε.

Από τους εθελοντές της μελέτης, ελάχιστοι εργάζονταν μόνο οκτώ ώρες την ημέρα ή λιγότερο. Το 56% εργάζονταν από 41 έως 50 ώρες την εβδομάδα, το 13% 51-60 ώρες την εβδομάδα και το 3% πάνω από 60 ώρες την εβδομάδα ή πάνω από 12 ώρες κάθε εργάσιμη ημέρα.

Τα αρνητικά ευρήματα για την έκβαση της υγείας των γυναικών ήταν εντυπωσιακά, ενώ στους άνδρες μόνο ο κίνδυνος αρθρίτιδας ήταν αυξημένος. Επιπλέον, οι άνδρες που εργάζονταν περίπου μία ώρα υπερωριακά την ημέρα (41-50 ώρες την εβδομάδα) διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιοπάθειας, πνευμονοπάθειας και κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους εργάζονταν 40 ώρες την εβδομάδα ή λιγότερο.

Η διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται σύμφωνα με τον δρα Ντέμπε, στο ότι οι γυναίκες επωμίζονται τη μερίδα του λέοντος από την ευθύνη για την φροντίδα της οικογένεια, και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση και στρες όταν εργάζονται υπερωριακά.

Επιπλέον, η δουλειά γι’ αυτές είναι λιγότερο ικανοποιητική, διότι πρέπει να την ισορροπούν με τις ανάγκες της οικογένειας, ειδάλλως θυσιάζουν την φροντίδα της και συχνά έχουν ενοχές.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπεισέρχονται και βιολογικοί μηχανισμοί, αναλόγως με το είδος της εργασίας (π.χ. η καθιστική εργασία και η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες είναι γνωστό ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου).

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου για τις γυναίκες με ημικρανίες

Τα 10 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσει μια 40άρα

Σουτιέν και άσκηση: Πώς επηρεάζει τις γυναίκες