ΥΓΕΙΑ

Αιμορροΐδες: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Οι αιμορροΐδεςείναι μικροί όγκοι που παρουσιάζουν οίδημα και εντοπίζονται στην περιοχή τουπρωκτού ή του ορθού. Είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλεί πόνο, χωρίς όμως ναέχει σοβαρές επιπτώσεις.
Αιμορροΐδες: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Οι αιμορροΐδεςείναι μικροί όγκοι που παρουσιάζουν οίδημα και εντοπίζονται στην περιοχή τουπρωκτού ή του ορθού. Είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλεί πόνο, χωρίς όμως ναέχει σοβαρές επιπτώσεις.

Οι φλέβες μπορείνα παρουσιάσουν οίδημα στον πρωκτό ή στο ορθό, σχηματίζοντας αιμορροΐδες είτεεσωτερικά είτε εξωτερικά.

Αίτια

Η υπερβολικήπίεση στις φλέβες στην περιοχή της πυέλου και του ορθού είναι η αιτία εμφάνισηςτων αιμορροΐδων. Συνήθως, οι ιστοί στο εσωτερικό του πρωκτού γεμίζουν με αίμαώστε να τεθεί υπό έλεγχο η λειτουργία του εντέρου. Η αυξημένη πίεση προκαλείοίδημα και έκταση των ιστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Η διάρροια και ηδυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης στις φλέβες, στονπρωκτό ή στο ορθό.

Κατά τους τελευταίους6 μήνες της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να εμφανιστούν αιμορροΐδες. Αυτό οφείλεταιστην αυξημένη πίεση των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή της πυέλου. Κατά τοντοκετό, η προσπάθεια της μητέρας να ωθήσει το μωρό προς τα έξω μπορεί ναπροκαλέσει επιδείνωση της πάθησης.

Οι αιμορροΐδεςείναι επίσης συχνό φαινόμενο στα παχύσαρκα άτομα.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερασυμπτώματα τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών αιμορροΐδων είναι:

- Αιμορραγίαστις κενώσεις

- Κνησμός

- Πόνοςστην περιοχή του πρωκτού

Εσωτερικέςαιμορροΐδες

Οι εσωτερικέςαιμορροΐδες έχουν ως αποτέλεσμα τις κηλίδες αίματος στο χαρτί μετά τις κενώσειςή το αίμα στα κόπρανα. Συνήθως πρόκειται για μικρές πρησμένες φλέβες στατοιχώματα του πρωκτικού καναλιού. Μπορεί να είναι επίσης ευμεγέθεις, χαλαρέςφλέβες που προεξέχουν από τον πρωκτό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονο,ειδικότερα εάν πιέζονται από τους μύες του πρωκτού ή αν αποκοπεί η κυκλοφορίατου αίματος στις αιμορροΐδες. Εάν προεξέχουν, είναι πιθανό να παρατηρήσετεβλέννα στο χαρτί της τουαλέτας ή στα κόπρανα.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικέςαιμορροΐδες μπορεί να ερεθιστούν και να δημιουργήσουν θρόμβους, προκαλώνταςσυμπαγή εξογκώματα. Αυτό ονομάζεται αιμορροϊδική θρόμβωση.

Διάγνωση

Απευθυνθείτε στογιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε αιμορροΐδες, με βάση το ιστορικό σας καιτις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Μια απλή εξέταση του πρωκτού μπορεί ναείναι αρκετή για να γίνει η διάγνωση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικόςφακός προκειμένου να εξεταστεί το εσωτερικό του ορθού.

Η αιμορραγία μπορείνα αποτελεί σύμπτωμα κάποιας σοβαρότερης πάθησης, όπως ο καρκίνος του πρωκτού ήτου παχέος εντέρου. Εάν κατά την αρχική εξέταση δεν είναι εμφανής η αιτία τωνσυμπτωμάτων, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσειςπροκειμένου να διαπιστώσει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος.

Θεραπεία

Στην πλειονότητατων περιπτώσεων, η θεραπεία για τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι απλή. Θα πρέπεινα προσθέσετε μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών στη διατροφή σας, να πίνετεπερισσότερο νερό και να εφαρμόζετε ειδικές κρέμες για κάποιο χρονικό διάστημαπροκειμένου να μειωθεί η φαγούρα. Πολλές φορές αυτό αρκεί και για την υποχώρησητων εσωτερικών αιμορροΐδων.

Εάν η κατάσταση είναισοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθηθεί ειδική θεραπεία για τη διακοπή της ροήςτου αίματος στις αιμορροΐδες, έτσι ώστε να συρρικνωθούν.

Εάν καμία άλληθεραπεία δεν αποδειχθεί αποτελεσματική, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Η σωστή διατροφήείναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης κατά των αιμορροΐδων. Θα πρέπει νακαταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά καιπροϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να αθλείστεσυστηματικά.