ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ακράτεια αφορά στηναπώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για μια συνήθη πάθηση πουεπηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Ακράτεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ακράτεια ούρων αφορά στηναπώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Πρόκειται για μια συνήθη πάθηση πουεπηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η ακράτειαεπηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες καιεπιδεινώνεται με την πάροδο των ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας;

Τα συμπτώματα τηςνόσου εξαρτώνται από τον τύπο της ακράτειας. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι οιεξής:

- -Ακράτειααπό υπερένταση: όταν οιμύες του πυελικού εδάφους είναι πολύ αδύναμοι και δεν μπορούν να αποτρέψουν τηροή των ούρων, με αποτέλεσμα τη διαρροή όταν η κύστη πιέζεται (π.χ. όταν γελάμεή βήχουμε)

- -Επιτακτικήακράτεια: όταν υπάρχειδιαρροή ούρων, όταν αισθανόμαστε πως πρέπει να πάμε στην τουαλέτα ή αμέσως μετάτην ενούρηση

Σε τι οφείλεται η ακράτεια;

Τα αίτια της ακράτειαςούρων εξαρτώνται από τον τύπο της πάθησης.

Η ακράτεια απόυπερένταση είναι συνήθως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης ή της βλάβης των μυών πουαποτρέπουν την ενούρηση, όπως οι μύες του πυελικού εδάφους και ο ουρηθρικός σφιγκτήρας.

Η επιτακτικήακράτεια οφείλεται σε υπέρμετρη δραστηριοποίηση του εξωστήρα μυός (μυςτης κύστης που εξωθεί τα ούρα προς τα κάτω), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τονέλεγχο της κύστης.

Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητεςεμφάνισης ακράτειας, όπως:

- -Εγκυμοσύνη και τοκετός

- -Παχυσαρκία

- -Κληρονομικότητα

- -Ηλικία

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ακράτειας γίνεται συνήθως αφού συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας,ο οποίος θα σας ρωτήσει σχετικά με τη συμπτωματολογία και ίσως πραγματοποιήσειεξέταση στην περιοχή της πυέλου.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει πως τα συμπτώματα οφείλονται σε λοίμωξη τουουροποιητικού, θα σας παραπέμψει να κάνετε εξέταση ούρων.

Πώς θεραπεύεται η ακράτεια;

Η ακράτεια είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία. Εμφανίζεται συνήθωςσε μεγαλύτερες ηλικίες, αυτό όμως δε σημαίνει πως εμφανίζεται πάντα καθώςμεγαλώνουμε.

Υπάρχουν πολλοίτρόποι να αντιμετωπιστεί η ακράτεια, όπως:

- -Αλλαγές στον τρόπο ζωής, π.χ. απώλεια βάρους

- -Εκπαίδευση των μυών της πυέλου

- -Εκπαίδευση της κύστης, έτσι ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνοςαπό τη στιγμή που θέλετε να πάτε στην τουαλέτα έως την ενούρηση

Εάν αυτά τα μέτραδεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, ίσως χρειαστεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Μπορείτεπαράλληλα να χρησιμοποιήσετε προϊόντα για την ακράτεια, όπως απορροφητικάεπιθέματα και δοχεία συλλογής ούρων.

Εάν η κατάσταση είναι σοβαρότερη, η ύστατη λύση είναι η χειρουργικήεπέμβαση.

Όσον αφορά την ακράτεια από υπερένταση, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβασημε νάρθηκες ώστε να μειωθεί η πίεση στην κύστη ή να γίνει ενδυνάμωση των μυώνπου ελέγχουν την ενούρηση.

Για την επιτακτική ακράτεια συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για μεγέθυνσητης κύστης ή την τοποθέτηση μιας συσκευής που διεγείρει το νεύρο που ελέγχει τονεξωστήρα μυ.

Ποια προληπτικάμέτρα μπορούμε να λάβουμε;

Η πρόληψη της ακράτειας δεν είναι πάντοτε δυνατή, ωστόσο υπάρχουν τρόπου ναμειώσουμε την κίνδυνο εμφάνισής της, όπως:

- -Έλεγχος βάρους

- -Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ

- -Καλή φυσική κατάσταση