ΥΓΕΙΑ

Σε επιδημία εξελίσσεται η κολπική μαρμαρυγή

Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία και τα οικονομικά των συστημάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, αποτελεί η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.

Σε επιδημία εξελίσσεται η κολπική μαρμαρυγή

Αυξανόμενη απειλή για τηδημόσια υγεία και τα οικονομικά των συστημάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, αποτελεί ηκολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καταγράφονταιπερισσότερα από 35.000 νέαεγκεφαλικά επεισόδια, γεγονόςπου σημαίνει ότι καθημερινά, περίπου 100 Ελληνες παθαίνουν εγκεφαλικό. Είναι αξιοσημείωτο, ότι το 40% των ανθρώπων στους οποίους εκδηλώνεταιδεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Περίπου 4,5 εκατ. άτομαστην Ευρωπαϊκή Ενωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία θεωρείται μία απότις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακέςεπιδημίες τον 21ο αιώνα, παράλληλα με τη συμφορητική καρδιακήανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικόσύνδρομο. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί ιδιαίτερα δαπανηρό πρόβλημα για τηδημόσια υγεία, στοιχίζοντας περίπου 3.000 ευρώ ετησίως για κάθε ασθενή.Η συνολική οικονομική επιβάρυνση φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ στην ΕυρωπαϊκήΕνωση!


Μία αντίστοιχη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ετήσιο άμεσο κόστοςπερίθαλψης υγείας των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, που αντιμετωπίσθηκαν με τιςκλασικές θεραπείες, ανερχόταν σε 4.000-5.000 δολάρια, ποσό που αυξάνεταισημαντικά σε ασθενείς με πολλαπλές υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγήευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των νοσηλειών λόγω διαταραχής τουκαρδιακού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι εισαγωγές σενοσοκομείο λόγω κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκαν κατά 66%! Τα νέαπάντως είναι θετικά, καθώς νέες θεραπείες και επεμβατικές τεχνικές βοηθούν στηνπρόληψη, σύμφωνα με τους κκ. Παναγιώτη Βάρδα, καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδροτης Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών και Κωνσταντίνο Βέμμο παθολόγοκαι υπεύθυνο της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο νοσοκομείο«Αλεξάνδρα».


Οπως αναφέρουν οιομιλητές, όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρωςαπό τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει, σχηματίζονταςθρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθειαπό την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώνταςαγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.


Γενικά, υπολογίζεται ότι το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονταιστην κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν επεισόδιο και το χειρότερο όλων είναιότι η πρόγνωση των ασθενών, που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας κολπικήςμαρμαρυγής, είναι δυσμενής. Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπικήμαρμαρυγή είναι βαρύτερο, έχει μεγαλύτερη νοσοκομειακή θνητότητα (σχεδόνδιπλάσια) συγκριτικά με ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή. Ακόμη, η νευρολογικήεικόνα και η λειτουργική αποκατάσταση είναι χειρότερες. Επίσης, οι υποτροπέςστον πρώτο χρόνο μετά το πρώτο επεισόδιο είναι συχνότερες στην ομάδα με κολπικήμαρμαρυγή.



Πρόληψη και θεραπείες

Συνεπώς είναι πολύσημαντικό να αναγνωριστούν ποιοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν υψηλόκίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις οδηγίεςτης Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνιστάται η χορήγησηαντιπηκτικής αγωγής σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε όλους τουςασθενείς που έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, εκτός αν υπάρχειαντένδειξη (π.χ. έλκος στομάχου ή οποιαδήποτε αιμορραγική τάση).
Το πρόβλημα είναι ότι με τα υπάρχοντα αντιπηκτικά φάρμακα χρειάζεταιστενή παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος (δείκτης INR).

Να σημειωθεί ότι η δράσητων φαρμάκων επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή, τη λήψη αλκοόλ ακόμη καιαπό άλλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά.
Λύση στα προβλήματα αυτά έρχονται να δώσουν νέα αντιπηκτικά φάρμακα, γεννώνταςβάσιμες ελπίδες για πιο αποτελεσματική και ασφαλή προφυλακτική θεραπεία. Οιουσίες αυτές ρυθμίζουν την πηκτικότητα του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα, χωρίςνα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγιών, απαλλάσσοντας ασθενείς και γιατρούς από τησυνεχή παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος.


Στοιχεία για εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα

Τα εγκεφαλικά επεισόδιαείναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και η πρώτη αιτία χρονίως ανάπηρωνασθενών. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 35.000 νέα εγκεφαλικά κάθε χρόνο.Κάθε χρόνο εξέρχονται από τα νοσοκομεία μας περίπου 40.000 ασθενείς με διάγνωση«εγκεφαλικό επεισόδιο». Σε περισσότερους από 200.000 Ελληνες κάθε χρόνο οσύζυγος, ο γονέας, ο αδερφός ή το παιδί θα εμπλακεί και θα επιβαρυνθεί μεκάποιο τρόπο λόγω ανάμιξής του στη φροντίδα ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπικήμαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην κλινική πράξη.Στην κολπική μαρμαρυγή, ο ρυθμός των κόλπων της καρδιάς είναι ακανόνιστος κιέτσι διαταράσσεται και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Δυστυχώς, το40% των ατόμων, που έχουν κολπική μαρμαρυγή, δεν έχουν κανένασύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στον γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία,με συνέπεια να κινδυνεύουν να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ηκολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των αγγειακών εγκεφαλικώνεπεισοδίων.
Οταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τουςκαρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάνσχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιάκαι να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακόεγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, περίπου το 15%-20% του συνόλου των αγγειακώνεγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή.
Περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι στη Βόρειο Αμερική και 4,5 εκατ. στηνΕυρωπαϊκή Ενωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μιααυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.Για την ακρίβεια, παρ' ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγήςείναι περίπου 1% στον γενικό πληθυσμό, αυξάνεται με την ηλικία, φτάνοντας το 8%σε ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω.
|Παρομοίως, μολονότι η επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μικρότερη από0,1% ετησίως σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 40 ετών, αυξάνεται σε ποσοστό άνωτου 1,5% ετησίως στις γυναίκες και 2% στους άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών.