ΥΓΕΙΑ

Ανεμοβλογιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη φαγούρα

Η ανεμοβλογιά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα.

Ανεμοβλογιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη φαγούρα

Η ανεμοβλογιά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα.

Εάν το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά, κρατήστε το στο σπίτι έως ότου υποχωρήσουν όλα τα εξανθήματα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αρκεί η θεραπεία για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ανεμοβλογιάς.

Η ουσία ακυκλοβίρη βοηθά στην ταχύτερη καταπολέμηση των συμπτωμάτων της ασθένειας εάν δοθεί κατά την πρώτη ημέρα εμφάνισής τους. Οι ειδικοί συνιστούν η ουσία αυτή να δίνεται σε παιδιά με ανεμοβλογιά στην περίπτωση επακόλουθου προβλήματος στα πνευμόνια και/ή τον εγκέφαλο. Στην περίπτωση ήπιας μόλυνσης, μερικοί γιατροί αποφεύγουν τη χορήγηση ακυκλοβίρης.

Η ανοσοσφαιρίνη έναντι της ανεμοβλογιάς χορηγείται σε παιδιά και ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό, σε νεογέννητα, σε εγκύους, σε παιδιά κάτω του 1 έτους και σε ενήλικες που δεν έχουν ανοσία στον ιό. Υπάρχει σε ενέσιμη μορφή και η δοσολογία εξαρτάται από το βάρος του ασθενούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει επίσης κάποιο αντισταμινικό προκειμένου να υποχωρήσουν ο πόνος, η φαγούρα και το οίδημα. Τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται στην περίπτωση δευτεροπαθούς βακτηριακής λοίμωξης του δέρματος.

Το ξύσιμο των εξανθημάτων είναι απαγορευτικό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μόλυνση ή να προκαλέσει μόνιμες ουλές. Για την καταπολέμηση της φαγούρας, μπορείτε να προσθέσετε λίγη βρώμη ή μαγειρική σόδα στη μπανιέρα την ώρα του μπάνιου και να τοποθετήσετε δροσερές, βρεγμένες πετσέτες επάνω στα εξανθήματα. Μισή κουταλιά αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό βοηθά στα εξανθήματα στο εσωτερικό του στόματος. Επιλέξτε οποιοδήποτε άλλο αντιπυρετικό πέραν της ασπιρίνης και καθαρίζετε συστηματικά τις πληγές.