ΥΓΕΙΑ

Ο HIV σημαίνει AIDS; Αυτό που γνωρίζαμε, έχει αλλάξει

Εννέα μύθοι και αλήθειες για το AIDS! Όσα γνωρίζαμε τόσα χρόνια για το AIDS, έχουν διαφοροποιηθεί με την εξέλιξη της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του συνδρόμου. Αυτό που ισχύει σίγουρα είναι ότι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (acquired immunodeficiency syndrome – AIDS) οφείλεται σε λοίμωξη απότον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (human immunodeficiency virus – HIV).
Ο HIV σημαίνει AIDS; Αυτό που γνωρίζαμε, έχει αλλάξει

Εννέα μύθοι και αλήθειες για το AIDS! Όσα γνωρίζαμε τόσα χρόνια για το AIDS, έχουν διαφοροποιηθεί με την εξέλιξη της φαρμακευτικής αντιμετώπισης του συνδρόμου. Αυτό που ισχύει σίγουρα είναι ότι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (acquired immunodeficiency syndrome – AIDS) οφείλεται σε λοίμωξη απότον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (human immunodeficiency virus – HIV). Ο ιός παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τη λειτουργίατου. Μάθετε τι είναι πραγματικότητα και τι μύθος σχετικά με τη νόσο του AIDS.

HIV σημαίνει AIDS – Μύθος

Ο ιός HIV καταστρέφει τα ανοσοκύτταρα CD4, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Με την κατάλληληαγωγή, ένα άτομο μπορεί να είναι φορέας του HIV χωρίς να εκδηλώσει AIDS. Η διάγνωση του AIDS γίνεται όταν ο αριθμός των CD4 πέσει κάτω από 200.

Ο HIV δε μεταδίδεται εύκολα– Αλήθεια

Ο ιός δεμεταδίδεται με την αγκαλιά, αν χρησιμοποιήσουμε την ίδια πετσέτα και αν πιούμεαπό το ίδιο ποτήρι με ένα φορέα. Σπανίως ο HIV μεταφέρεται με τη μετάγγιση αίματος, καθώς οιεθελοντές αιμοδότες ελέγχονται αυστηρά. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι αυξημένοςκατά το σεξ χωρίς προφύλαξη, από τις βελόνες ή το τατουάζ που γίνεται με εξοπλισμόπου δεν έχει αποστειρωθεί.

Ο φορέας έχει μόνο λίγα χρόνια ζωής – Μύθος

Πολλά άτομα με HIV ή AIDS καταφέρνουν να ζήσουν για πολλές δεκαετίες και ναφτάσουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Ένας φορέας μπορεί να εμποδίσει τηνεξέλιξη του AIDS εάν επισκέπτεταιτακτικά το γιατρό του και ακολουθεί τις οδηγίες που του έχουν δοθεί.

Ο HIV έχει φανερά συμπτώματα –Μύθος

Πολλά άτομα δελαμβάνουν ενδείξεις για την ύπαρξη του ιού για αρκετά χρόνια. Εντός 10 ημερών ήμερικών εβδομάδων από τη λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όμοια με αυτά τηςγρίπης ή της μονοπυρήνωσης (π.χ. πυρετός, κόπωση, εξανθήματα, πονόλαιμος). Τα συμπτώματααυτά μπορεί να υποχωρήσουν και να επανεμφανιστούν αργότερα. Ο μόνος τρόποςακριβούς διάγνωσης του HIVείναι η εξέταση.

Ο HIV θεραπεύεται – Μύθος

Δεν υπάρχειθεραπεία για τον HIV, ωστόσοη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα του ιού χαμηλά, βοηθώντας τοανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί. Ορισμένα φάρμακα επεμβαίνουν στις πρωτεΐνεςπου χρειάζεται ο HIV για να αναπαραχθεί,ενώ άλλα εμποδίζουν το γενετικό υλικό του ιού να εισχωρήσει στα ανοσοκύτταρα. Οθεράπων ιατρός λαμβάνει υπ’ όψιν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τουασθενούς, την κατάσταση του ανοσοποιητικού του, καθώς και τις ποσότητες του ιούπου υπάρχουν στο σώμα.

Ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον ιό – Αλήθεια

Ο HIV προσβάλλει αδιακρίτως άνδρες, γυναίκεςκαι παιδιά. Πέραν της σεξουαλικής επαφής, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί σε έναβρέφος κατά τον τοκετό.

Το σεξ είναι ασφαλές όταν έχουν και οι δύο τον ιό –Μύθος

Η χρήση προφυλακτικούμπορεί να προστατεύσει ενάντια στη μετάδοση άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτωνή άλλων στελεχών του HIV. Ακόμηκι όταν ένας φορέας λαμβάνει θεραπεία, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλαάτομα.

Οι γυναίκες με HIV μπορούν να κάνουν παιδί –Αλήθεια

Οι μητέρες-φορείςμπορούν να μεταδώσουν τον ιό κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Ωστόσο, οκίνδυνος μετάδοσης μειώνεται όταν ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία. Οι έγκυεςμπορούν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ώστε να προστατεύσουν το μωρό τους απότον ιό.

Οι λοιμώξεις είναι αναπόφευκτες – Μύθος

Λόγω της αδυναμίαςτου ανοσοποιητικού, τα άτομα με HIV είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία από πνευμονοκύστη, ηφυματίωση, η μυκητίαση, ο κυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση. Ωστόσο, τα φάρμακαβοηθούν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης. Παράλληλα, η μικρότερηέκθεση σε παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό.