ΥΓΕΙΑ

Μαμά, πονάει ο λαιμός μου…

Κάθε γονιός έχει ακούσει αυτή τη φράση από το παιδί του. Τιμπορεί όμως αυτό να σημαίνει και πως αντιμετωπίζεται; Ο πονόλαιμος είναι πολύ συνηθισμένο  σύμπτωμα, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνεςκαι μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ερεθισμό του φάρυγγα ή και ακόμα ναεμφανίζεται ως εκδήλωση κάποιας ιογενούς ή μικροβιακής λοίμωξης.
Μαμά, πονάει ο λαιμός μου…

Κάθε γονιός έχει ακούσει αυτή τη φράση από το παιδί του. Τιμπορεί όμως αυτό να σημαίνει και πως αντιμετωπίζεται; Ο πονόλαιμος είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνεςκαι μπορεί να οφείλεται σε έναν απλό ερεθισμό του φάρυγγα ή και ακόμα ναεμφανίζεται ως εκδήλωση κάποιας ιογενούς ή μικροβιακής λοίμωξης.

Ο ερεθισμός του λαιμού μπορεί να οφείλεται σε αυξημένεςρινικές εκκρίσεις που αναστέλλουν τη ρινική αναπνοή. Όταν η αναπνοή γίνεται απότο στόμα, ξηραίνονται οι βλεννογόνοι και καθίστανται ευάλωτοι στη δράση ιών καιμικροβίων .Άλλες αιτίες είναι η αφυδάτωση, αλλεργικές καταστάσεις, ο κακός αερισμόςτου χώρου κ.α. Στην περίπτωση αυτή η ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό, καλήενυδάτωση του οργανισμού και η εφύγρανση και ο καλός αερισμός του χώρου είναιμέτρα αρκετά για να ανακουφίσουν το παιδάκι σας.

Ερεθισμός του λαιμού μπορεί να συμβεί και από κάποιο ξένοσώμα στο στοματοφάρυγγα ακόμα και στη μύτη. Στην περίπτωση αυτή συνυπάρχεικακοσμία, σιελόρροια και αυξημένες ρινικές εκκρίσεις. Στην περίπτωση του ξένουσώματος είναι επιβεβλημένη η άμεση επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένουνα αφαιρεθεί.

Ιογενείς λοιμώξεις

Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι και η συνηθέστερη αιτίαπονόλαιμου. Υπάρχουν πάνω από 200 ιοί που ενοχοποιούνται για φαρυγγαλγίασυνηθέστερα όμως αδενοιοί, ρινοιοί ιοί γρίπης, parainfluenza κ.α.Άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, αυξημένες ρινικές εκκρίσεις,βράγχος φωνής ,επιπεφυκίτιδα ή ακόμα και έμετος, διάρροιες και κοιλιακό άλγος.Οι ιογενείς λοιμώξεις ποικίλουν σε βαρύτητα από πολύ ελαφριάς μορφής εκδηλώσειςόπως το κοινό κρυολόγημα ή και βαρύτερες εκδηλώσεις όπως στη γρίπη, στη λοιμώδημονοπυρήνωση, στην λοίμωξη από έρπητα άλλα και διάφορες «παιδικές ασθένειες»όπως ιλαρά, διφθερίτιδα κ.α

Για την πρόληψη των ιώσεων σημαντικό είναι το πλύσιμο τωνχεριών τακτικά με κοινό σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών σε στόμα, μύτηκαι μάτια.

Η αντιμετώπιση βασίζεται στην ενίσχυση της άμυνας τουοργανισμού με ανάπαυση, αντιπυρετικά, παυσίπονα, διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, λήψη άφθονων υγρών, καλόςαερισμός και εφύγρανση του χώρου, γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμίααποτελεσματικότητα απέναντι στους ιούς και η χορήγηση τους μπορεί να είναιεπιζήμια για την υγεία του παιδιού σας.

Τα υπεύθυνα μικρόβια που ενοχοποιούνται συνηθέστερα στονπονόλαιμο είναι ο στρεπτόκοκκος , ο πνευμονιόκοκκος ο αιμόφιλος ινφλουέντζαςκαι πολλά άλλα.

Οι μικροβιακές λοιμώξεις συνήθως ενοχοποιούνται γιαβαρύτερες κλινικές εκδηλώσεις όπως υψηλό πυρετό, κακουχία έντονη, ανορεξία. Συνυπάρχειτραχήλική λεμφαδενίτιδα .

Η αντιμετώπιση τέτοιων λοιμώξεων γίνεται μόνο από ιατρούς μεχορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού.

Σε κάθε περίπτωση κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθεπάθηση διαφορετική. Βασική παράμετρος κατά την κλινική εξέταση αποτελεί ηκατάσταση του παιδιού, αν είναι κεφάτο, αν έχει όρεξη για φαγητό κ.α.

Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε γιατρο όταν ο πονόλαιμοςπαραταθεί πέραν της εβδομάδας, όταν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό πέραν των 3ημερών, όταν συνοδεύεται από δύσπνοια έντονη δυσκαταποσία που δεν επιτρέπει τη λήψητροφής και υγρών, διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, επέκταση του πόνου και στααυτιά, βράγχος φωνής που δεν περνάει παρά τη θεραπεία,εξάνθημα.



Δήμητρα Γιαννακάκου

Ωτορινολαρυγγολόγος

Συνεργ. του Ιασώ Παίδων