ΥΓΕΙΑ

Προσοχή στα αδέσποτα για τη λύσσα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας είναι η σημερινή (28 Σεπτεμβρίου) και το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο.
Προσοχή στα αδέσποτα για τη λύσσα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας είναι η σημερινή(28 Σεπτεμβρίου) και το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει το Κέντρο Ελέγχου και ΠρόληψηςΝοσημάτων, είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα λύσσαςσε άνθρωπο.

Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2012 εμφανίστηκαν εκνέου κρούσματα λύσσας σε ζώα στη χώραμας, γεγονός αναμενόμενο επιδημιολογικά, εφόσον προϋπήρχαν κρούσματα σε γειτονικές χώρες.

Η λύσσα απαντάται σε περισσότερες από 150 χώρεςπαγκοσμίως. Η Ελλάδα, μετά από την εφαρμογή εντατικού προγράμματος εκρίζωσης της ασθένειας, εθεωρείτοελεύθερη λύσσας από το 1987. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στη Βόρεια καιΚεντρική Ελλάδα, 28 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα, κυρίως σε κόκκινες αλεπούδες (24),σε σκύλους (3) και μία γάτα.

Κάθε περιστατικό με πιθανή έκθεση στον ιό τηςλύσσας εκτιμάται στις Μονάδες Υγείας και οι θεράποντες ιατροί προβαίνουν αναλόγωςστη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του ΥπουργείουΥγείας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίεςπρος τους επαγγελματίες υγείας, που επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματακαι παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικάμε τη λύσσα.

Η λύσσα είναι μια νόσος με θνητότητα σχεδόν 100% τόσο για τον άνθρωπο όσο και για ταζώα και δεν υπάρχει συνήθως αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση τωνσυμπτωμάτων. Ο μόνος αποτελεσματικόςτρόπος προστασίας από τη λύσσα είναι η πρόληψη, η οποία, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ περιλαμβάνει:


  • - Την αποφυγή της έκθεσης στα δαγκώματα των ζώων (αποφυγή επαφής με τα αδέσποτα ζώα) και στη δημιουργία φραγμού έναντι των άγριων ζώων (εμβολιασμός ζώων συντροφιάς),
  • - Την άμεση και σωστή φροντίδα του τραύματος και
  • - Την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, για ενδεχόμενη προφυλακτική αγωγή.