ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπεία στην Ελλάδα για καρκίνο του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, το οποίο μπορεί να το λάβει ο ασθενής πριν την χημειοθεραπεία.
Νέα θεραπεία στην Ελλάδα για καρκίνο του προστάτη

Ένα νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτηκυκλοφόρησε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, το οποίο μπορεί να το λάβει οασθενής πριν την χημειοθεραπεία.

Πρόκειται για την οξική αμπιρατερόνη και μπορεί ναχρησιμοποιείται μετά τη θεραπεία πρώτης γραμμής.

Το φάρμακο είναι αναστολέας βιοσύνθεσης ανδρογόνων καιχορηγείται μία φορά την ημέρα και δεν έχει τις παρενέργειες τηςχημειοθεραπείας.

Ο αντιπρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Βακαλόπουλοςμιλώντας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το Θ΄ Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο,αναφέρθηκε στο νέο σκεύασμα, το οποίο ανοίγει νέους δρόμους για τηναντιμετώπιση της ασθένειας.

Όπως εξήγησε, στις περιπτώσεις μη εγχειρήσιμου καρκίνου του προστάτη χορηγείταιορμονοθεραπεία και εφόσον αυτή δεν αποδώσει ως θεραπεία πρώτης γραμμής, οασθενής αντί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία μπορεί να πάρει οξική αμπιρατερόνηη οποίο επιφέρει πλήρη στέρηση των ανδρογόνων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούναπό τον οργανισμό. Το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί και μετά από χημειοθεραπεία.

Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη διεγείρει τους καρκίνους του προστάτη ενώ ηδιακοπή της παραγωγής της από τον οργανισμό μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξητου καρκίνου και ακόμη να τον συρρικνώσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό τεστοστερόνηςπαράγεται από τους όρχεις ενώ ένα μικρό ποσοστό παράγεται από άλλον ιστό στοσώμα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του καρκίνου με τη συμβολή ενός του ενζύμουκυτόχρωμα Ρ17.

Η οξική αμπιρατερόνη αποκλείει το ένζυμο αυτό, με αποτέλεσμα να σταματά τηνπαραγωγή της τεστοστερόνης στους όρχεις και στους άλλους ιστούς του σώματος.

Όλες οι παθήσεις του ουροποιητικού είναι ιάσιμες εφόσον προληφθούν καιαντιμετωπιστούν έγκαιρα, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ ΧάρηςΑηδονόπουλος.

«Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, η φαρμακευτική καιχειρουργική αλλά και η σύγχρονη αντιμετώπιση της λιθίασης του ουροποιητικούαποτελούν πυλώνες της ουρολογίας, απαιτώντας σύγχρονη επιστημονική ενημέρωσητων ιατρών αλλά και των ασθενών προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα,παρέχοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και συνεκτιμώντας πάντα την πρόληψη»,πρόσθεσε ο κ. Αηδονόπουλος.