ΥΓΕΙΑ

Κοιν. Ιατρειο ΙΣΑ: 2108 άπορες γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφίες

Σημαντική βοήθεια σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες προσέφερετο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,καθώς μέσα σε ένα χρόνο 2.108 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών από 88 δήμουςυπεβλήθησαν σε δωρεάν μαστογραφίες.
Κοιν. Ιατρειο ΙΣΑ: 2108 άπορες γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφίες

Σημαντική βοήθεια σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες προσέφερετο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,καθώς μέσα σε ένα χρόνο 2.108 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών από 88 δήμουςυπεβλήθησαν σε δωρεάν μαστογραφίες.

Μάλιστα, σε 26 από αυτές αποκαλύφθηκε εγκαίρως η ύπαρξηκακοήθειας στο μαστό, πράγμα που σημαίνει ότι το 1,23% του πληθυσμού πουελέγχθηκε προσωμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από το Ca μαστού χωρίς να τογνωρίζει.

Προλαμβάνουμε τον Καρκίνο – Κερδίζουμε τη ζωή

Με το μήνυμα «Προλαμβάνουμε τον Καρκίνο – Κερδίζουμε τη ζωή»παρουσίασαν σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου που έγινε με αφορμή την 15η Οκτώβρη-ΗμέραΥγείας του Μαστού, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και ο Σύλλογος Φίλων τουΟγκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι, το Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών πουυλοποιούν εδώ και ένα χρόνο για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης τηςχώρας.

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει πραγματικάζωές και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία, όταν είναι γνωστό ότι μίαστις δέκα γυναίκες παρουσιάζει Ca μαστού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕθνικούΔιαδημοτικού Δικτύου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΔήμαρχοςΑμαρουσίου κ. Γ.Πατούλης, ο οποίος μίλησε για το δέον της Πρόληψης στην τοπικήαυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι: «Πιστεύουμε σε μια Πολιτική Υγείας για ΥγιείςΠολίτες, μια Πολιτική υγείας που ξεκινά από την πρόληψη και γι αυτήναγωνιζόμαστε καθημερινά. 'Όταν η περίθαλψη δεν είναι ισότιμη για όλους τουςπολίτες, τότε πρέπει η κοινωνική αλληλεγγύη να μπορεί να συμπληρώσει το κενόαυτό. Και στην αλληλεγγύη αυτή έχουμε χρέος να συμμετέχουμε όλοι οι Δήμου τηςχώρας και όλοι Λειτουργοί της Υγείας».

Μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού λόγω έγκαιρης διάγνωσης

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι«Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστούμειώνονται κατά 35% σε γυναίκες 50-69 χρονών που συμμετέχουν σε προγράμματαπληθυσμιακού ελέγχου. Μέσα από το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιώνέχουν γίνει πάνω από 2.108 μαστογραφίες σε ανασφάλιστες, άπορες και άνεργεςγυναίκες 45 εως 60 χρόνων σε 88 Δήμους και στους ασθενείς του ΙατρείουΚοινωνικής Αποστολής, μέσα από ένα συνεχιζόμενο πρωτόκολλο ιατρικήςπαρακολούθησης, στο οποίο όλες οι ωφελούμενες επανεξετάζονται και όσεςπαρουσιάζουν ύποπτα αποτελέσματα, παραπέμπονται. Οι 516 από τις 2.108 μαστογραφίεςκρίθηκαν ύποπτες, δηλαδή ποσοστό 24.4%, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρωδιερεύνηση των περιστατικών αυτών με υπέρηχο ή με εντοπιστική μαστογραφία όπουχρειάστηκε.

Από τα περιστατικά που ελέγχθηκαν, 31 γυναίκες είχανπαθολογικά ευρήματα, σε 7 εκ των οποίων ήταν ξεκάθαρο το ca μαστου, ενώ 23γυναίκες χρειάστηκαν βιοψία για την τελική επιβεβαίωση. Από τα μέχρι τώρααποτελέσματα, 19 από τις 23 ωφελούμενες που υποβλήθησαν σε βιοψία, είχαν όντωςca μαστου, δηλαδή συνολικά 26 στις 2108 (ποσοστό 1,23%) από τις φαινομενικάυγιείς γυναίκες που ελεγχθηκαν στο πρόγραμμα παρουσίαζαν Ca μαστού χωρίς να τοξέρουν». Ο κ.Πατούλης τόνισε ότι η όλη πεμπτουσία του προγράμματος ήταν ότιεπρόκειτο για μία ομάδα πληθυσμού που αν δε συμμετείχε στο πρόγραμμα, δε θαείχε την οικονομική δυνατότητα να ελεγχθεί και να παραπεμφθεί έγκαιρα καιέγκυρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα «Αυτή είναι η σημασία του προσυμπωματικούελέγχου που σώζει ζωές».

Κέντρο Μαστού του Νοσοκομείου Αγ.Ανάργυροι

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού ΝοσοκομείουΑγ.Ανάργυροι κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου, με τη σειρά της, δήλωσε ότι ως τώρα στοΚέντρο Μαστού του Νοσοκομείου στην οδό Τίρθνθο 2 Πατήσια, έχουν πραγματοποιηθεί35.000 μαστογραφίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 34% των γυναικών πουυποβλήθηκαν σε μαστογραφία, δεν είχαν κάνει ποτέ καμία εξέταση μαστού.

Μιλώντας για το πρόγραμμα η κα Γρηγοροπούλου δήλωσε ότι: «Οιγυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία καλούνται για επανεξέταση κάθε 16-18μήνες, ανάλογα με το ιστορικό τους», ενώ εξάροντας το εθελοντικό πνεύμα όλωντων επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, κατέληξε λέγοντας: Σεένα περιβάλλον οικονομικής, αλλά κυρίως αξιακής και θεσμικής κρίσης, οιεθελοντικές πρωτοβουλίες μπορούν να μας θυμίσουν ότι η προσφορά στον συνάνθρωπομπορεί να διαμορφώσει στην πράξη την ανοικτή κοινωνία των πολιτών που λαμβάνειπρόνοια για τους ασθενέστερους και τους μη προνομιούχους.»


Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Διευθυντής του ΕθνικούΔιαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος μίλησε για ταΠρογράμματα του Δικτύου με κεντρικό στόχο την Πρόληψη και την Προαγωγή τηςΥγείας στου 160 δήμους μέλη, αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε κάθεεκστρατείας πρόληψης που διοργανώνεται στις τοπικές κοινωνίες.

Δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης

Επόμενος στόχος στις εκστρατείες πρόληψης είναι το ΠρόγραμμαΕκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και οι δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης πουξεκινά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο 21 Οκτωβρίου 2013.

Τέλος, για το Ιατρείο Μαστού του Ιατρείου ΚοινωνικήςΑποστολής που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μίλησε ο υπεύθυνος χειρουργός τουΙατρείου Μαστού κ. Γρηγόρης Πεσματζόγλου, ο οποίος ανέλυσε τα πρωτόκολλαπαρακολούθησης από τη δευτερογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, μέχρι τηνπροεγχειρητική σταδιοποίηση και το διαγνωστικό αλγόριθμο που επιβάλλεται ναακολουθούμε στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τις κατευθυντήριεςοδηγίες.