ΥΓΕΙΑ

“Μύθος” ο κίνδυνος από τα κορεσμένα λιπαρά για την καρδιά

Σύμφωνα με τοΒρετανό καρδιολόγο Aseem Malhotra, τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μπει στο στόχαστροως ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισηςείναι να παραβλέπονται άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες όπως η πρόσληψηυπερβολικής ποσότητας ζάχαρης.

“Μύθος” ο κίνδυνος από τα κορεσμένα λιπαρά για την καρδιά

Σύμφωνα με τοΒρετανό καρδιολόγο Aseem Malhotra, τα κορεσμένα λιπαρά έχουν μπει στο στόχαστροως ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισηςείναι να παραβλέπονται άλλοι πολύ σημαντικοί παράγοντες όπως η πρόσληψηυπερβολικής ποσότητας ζάχαρης.

Είναι ώρα να «καταρρίψουμετο μύθο για το ρόλο των κορεσμένων λιπαρών», γράφει ο Malhotra στο BritishMedical Journal.

Ο Βρετανικός ΚαρδιολογικόςΣύλλογος προτείνει μείωση της χοληστερόλης με τη βοήθεια φαρμάκων για τη μείωσητου κινδύνου καρδιοπάθειας, ενώ αρκετές μελέτες παρουσιάζουν την άμεση σχέση τηςυψηλής χοληστερόλης με τις ασθένειες της καρδιάς.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, ο ΔρMalhotra, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Croydon στο Λονδίνο, δηλώνειπως «οι συμβουλές για τον περιορισμό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρώνκυριαρχούν εδώ και δεκαετίες». Η χοληστερόλη επηρεάζεται από πολυάριθμουςπαράγοντες, όπως η άσκηση και τα φάρμακα, κι έτσι απαιτείται μια πιοολοκληρωμένη προσέγγιση για τους ασθενείς που κινδυνεύουν να εμφανίσουν συναφήπροβλήματα.