ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της

Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της
Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολική και η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου αντίστοιχα.
Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολική και η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου αντίστοιχα.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χαμηλή πίεση, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα υπόταση;, όπως ορισμένες νεαρές γυναίκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπόταση είναι φυσιολογικη.

Τα συμπτώματα της υπότασης, για τα οποία πρέπει να συμβουλευθεί κάποιος τον γιατρό τους είναι: ζάλη, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα, έντονη κόπωση, θάμβος οράσεως ή ναυτία και τάση για έμετο. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Υπόταση: Ορθοστατική, Νευρογενής και σοβαρή υπόταση

Η υπόταση, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: την ορθοστατική, τη νευρογενή και τη σοβαρή υπόταση, που σχετίζεται με το σοκ, όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο» Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται όταν κάποιος που είναι καθιστός ή ξαπλωμένος σηκώνεται απότομα όρθιος. Στην ορθοστατική υπόταση, ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί γρήγορα και να αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση κατά τη μεταβολή της θέσης του σώματος. Η πτώση της πίεσης είναι συνήθως παροδική. Σε μερικές περιπτώσεις, για να αποκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, θα πρέπει το άτομο να καθήσει ή να ξαπλώσει. Ορθοστατική υπόταση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στα ηλικιωμένα άτομα. Μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε λήψη φαρμάκων. Ενίοτε παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη πάθηση (π.χ. καρδιοπάθεια, αναιμία, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της συχνά είναι η αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος.

Νευρογενής υπόταση παρουσιάζεται όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν βρίσκεται σε μια έντονα δυσάρεστη ή τρομακτική κατάσταση. Κατά τη νευρογενή υπόταση ο εγκέφαλος «δίνει λανθασμένες πληροφορίες» στην καρδιά, ότι η πίεση είναι υψηλή, ενεργοποιώντας μηχανισμούς για τη μείωσή της. Πιο συχνά παρατηρείται σε παιδιά ή νεαρά άτομα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά συνήθως μεγαλώνοντας σταματούν να παρουσιάζουν νευρογενή υπόταση.

Τέλος, η σοβαρή υπόταση που σχετίζεται με το σοκ είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, γιατί η πτώση της πίεσης είναι μεγαλύτερη από τις άλλες μορφές υπότασης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Η διάγνωση της υπότασης γίνεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τη διενέργεια ορισμένων ειδικών εξετάσεων.

Υπόταση: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπότασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη πάθηση. Ο βασικός στόχος είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Όταν ένα άτομο παρουσιάσει υπόταση, πρέπει άμεσα να καθήσει ή να ξαπλώσει, να πιει υγρά (νερό ή ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες και όχι αλκοόλ) και να φάει κάτι αλμυρό. Αν αυτό δεν βοηθήσει στην αποκατάσταση της πίεσης, πρέπει αμέσως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.