ΥΓΕΙΑ

Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της

Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολικήκαι η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρουαντίστοιχα.
Υπόταση: Τα συμπτώματα, οι τιμές και η αντιμετώπισή της

Υπόταση είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όταν δηλαδή η συστολικήκαι η διαστολική πίεση είναι λιγότερο από 90 και 60 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρουαντίστοιχα.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χαμηλή πίεση, αλλά δεν εμφανίζουνσυμπτώματα υπόταση;, όπως ορισμένες νεαρές γυναίκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπότασηείναι φυσιολογικη.

Τα συμπτώματα της υπότασης, για τα οποία πρέπει να συμβουλευθείκάποιος τον γιατρό τους είναι: ζάλη, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα,έντονη κόπωση, θάμβος οράσεως ή ναυτία και τάση για έμετο. Σε ακραίεςπεριπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ.

Υπόταση: Ορθοστατική, Νευρογενής και σοβαρή υπόταση

Η υπόταση, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: την ορθοστατική, τηνευρογενή και τη σοβαρή υπόταση, που σχετίζεται με το σοκ, όπως εξηγεί οκαθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α'Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Ιπποκράτειο»Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ορθοστατική υπόταση παρουσιάζεται όταν κάποιος που είναι καθιστόςή ξαπλωμένος σηκώνεται απότομα όρθιος. Στην ορθοστατική υπόταση, ο οργανισμόςαδυνατεί να προσαρμοστεί γρήγορα και να αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση κατάτη μεταβολή της θέσης του σώματος. Η πτώση της πίεσης είναι συνήθως παροδική.Σε μερικές περιπτώσεις, για να αποκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική αρτηριακήπίεση, θα πρέπει το άτομο να καθήσει ή να ξαπλώσει. Ορθοστατική υπόταση μπορείνα παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συχνή στα ηλικιωμέναάτομα. Μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε λήψη φαρμάκων. Ενίοτε παρατηρείταικατά την εγκυμοσύνη. Επίσης, μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη πάθηση (π.χ.καρδιοπάθεια, αναιμία, παθήσεις των ενδοκρινών αδένων κ.λπ.). Σε αυτές τιςπεριπτώσεις, η θεραπεία της συχνά είναι η αντιμετώπιση του υποκείμενουνοσήματος.

Νευρογενής υπόταση παρουσιάζεται όταν ένα άτομο στέκεται όρθιο γιαμεγάλο χρονικό διάστημα ή όταν βρίσκεται σε μια έντονα δυσάρεστη ή τρομακτικήκατάσταση. Κατά τη νευρογενή υπόταση ο εγκέφαλος «δίνει λανθασμένεςπληροφορίες» στην καρδιά, ότι η πίεση είναι υψηλή, ενεργοποιώντας μηχανισμούςγια τη μείωσή της. Πιο συχνά παρατηρείται σε παιδιά ή νεαρά άτομα, αλλά μπορείνα εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα παιδιά συνήθως μεγαλώνοντας σταματούννα παρουσιάζουν νευρογενή υπόταση.

Τέλος, η σοβαρή υπόταση που σχετίζεται με το σοκ είναι μιααπειλητική για τη ζωή κατάσταση, γιατί η πτώση της πίεσης είναι μεγαλύτερη απότις άλλες μορφές υπότασης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δυσλειτουργία τωνζωτικών οργάνων.

Η διάγνωση της υπότασης γίνεται από το ιστορικό, την κλινικήεξέταση και τη διενέργεια ορισμένων ειδικών εξετάσεων.

Υπόταση: Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπότασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα τωνσυμπτωμάτων και την υποκείμενη πάθηση. Ο βασικός στόχος είναι η αποκατάστασητης φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Όταν ένα άτομο παρουσιάσει υπόταση, πρέπει άμεσα να καθήσει ή ναξαπλώσει, να πιει υγρά (νερό ή ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες και όχι αλκοόλ)και να φάει κάτι αλμυρό. Αν αυτό δεν βοηθήσει στην αποκατάσταση της πίεσης,πρέπει αμέσως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.