ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αυτισμός: Θεραπεία για καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες

Αυτισμός: Θεραπεία για καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες
Ολοκληρώθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ικανοτήτων σε άτομα με αυτισμό. Η μέθοδος περιλαμβάνει μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη κλινική δοκιμή με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ικανοτήτων σε άτομα με αυτισμό. Η μέθοδος περιλαμβάνει μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου.
 
«Είναι η πρώτη κλινική δοκιμή σε αυτό το πεδίο και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», δηλώνει η Λίνζι Όμπερμαν από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.
 
Τα άτομα με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις κοινωνικές τους επαφές. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου (dmPFC) παρουσιάζει εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα στα άτομα με αυτισμό. «Η ίδια περιοχή σχετίζεται επίσης με την κατανόηση των σκέψεων, των πεποιθήσεων και των προθέσεων των συνανθρώπων μας», δηλώνει ο Πίτερ Έντικοτ από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
 
Ο Έντικοτ και οι συνεργάτες του ήθελαν να μελετήσουν εάν η στοχευμένη διέγερση της περιοχής dmPFC με τη βοήθεια επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (rTMS) –διοχετεύοντας σύντομους αλλά ισχυρούς μαγνητικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου– μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό να διαχειριστούν καλύτερα τις κοινωνικές συναναστροφές.
 
Η ομάδα πραγματοποίησε κλινική δοκιμή σε 28 ενήλικες με αυτισμό ή σύνδρομο Άσπεργκερ. Οι συμμετέχοντες έκαναν μια σειρά από τεστ σχετικά με τις κοινωνικές τους δεξιότητες στην αρχή και στο τέλος της περιόδου μελέτης. Τα άτομα που είχαν λάβει τη θεραπεία rTMS παρουσίασαν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες ένα μήνα αργότερα.
 
Για παράδειγμα, μια γυναίκα έφτιαξε τσάι για τον αδελφό της που μελετούσε για ένα διαγώνισμα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να κατανοήσει τη συναισθηματική του κατάσταση και ήθελε να βοηθήσει. «Ήταν κάτι τελείως ξένο για εκείνη», δήλωσε ο Έντικοτ. «Δεν είχε δείξει ποτέ στο παρελθόν τέτοιου είδους προθυμία.»
 
Η θεραπεία βοήθησε επίσης στην καταπολέμηση του άγχους.
 
«Αν και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», τονίζει η Κάρολ Πόβεϊ από τον Εθνικό Οργανισμό Αυτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστηρίζει ότι τα άτομα με αυτισμό θα πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.