ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός: Θεραπεία για καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες

Ολοκληρώθηκε ηπρώτη κλινική δοκιμή με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ικανοτήτων σε άτομαμε αυτισμό. Η μέθοδος περιλαμβάνει μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου.
Αυτισμός: Θεραπεία για καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες

Ολοκληρώθηκε ηπρώτη κλινική δοκιμή με στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών ικανοτήτων σε άτομαμε αυτισμό. Η μέθοδος περιλαμβάνει μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου.








«Είναι η πρώτηκλινική δοκιμή σε αυτό το πεδίο και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά», δηλώνειη Λίνζι Όμπερμαν από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.







Τα άτομα με διαταραχήτου αυτιστικού φάσματος συχνά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις κοινωνικές τους επαφές.Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια ορισμένη περιοχή του εγκεφάλου (dmPFC)παρουσιάζει εξαιρετικά περιορισμένη δραστηριότητα στα άτομα με αυτισμό. «Η ίδιαπεριοχή σχετίζεται επίσης με την κατανόηση των σκέψεων, των πεποιθήσεων και τωνπροθέσεων των συνανθρώπων μας», δηλώνει ο Πίτερ Έντικοτ από το Πανεπιστήμιο Monashστη Μελβούρνη της Αυστραλίας.







Ο Έντικοτ και οισυνεργάτες του ήθελαν να μελετήσουν εάν η στοχευμένη διέγερση της περιοχής dmPFCμε τη βοήθεια επαναλαμβανόμενης διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (rTMS) –διοχετεύονταςσύντομους αλλά ισχυρούς μαγνητικούς παλμούς διαμέσου του κρανίου– μπορεί ναβοηθήσει τα άτομα με αυτισμό να διαχειριστούν καλύτερα τις κοινωνικές συναναστροφές.







Η ομάδαπραγματοποίησε κλινική δοκιμή σε 28 ενήλικες με αυτισμό ή σύνδρομο Άσπεργκερ. Οισυμμετέχοντες έκαναν μια σειρά από τεστ σχετικά με τις κοινωνικές τους δεξιότητεςστην αρχή και στο τέλος της περιόδου μελέτης. Τα άτομα που είχαν λάβει τηθεραπεία rTMS παρουσίασαν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες ένα μήνα αργότερα.







Για παράδειγμα,μια γυναίκα έφτιαξε τσάι για τον αδελφό της που μελετούσε για ένα διαγώνισμα,υποδεικνύοντας ότι μπορεί να κατανοήσει τη συναισθηματική του κατάσταση καιήθελε να βοηθήσει. «Ήταν κάτι τελείως ξένο για εκείνη», δήλωσε ο Έντικοτ. «Δενείχε δείξει ποτέ στο παρελθόν τέτοιου είδους προθυμία.»







Η θεραπείαβοήθησε επίσης στην καταπολέμηση του άγχους.





«Αν και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, ηέρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο», τονίζει η Κάρολ Πόβεϊ από τον ΕθνικόΟργανισμό Αυτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστηρίζει ότι τα άτομα με αυτισμό θαπρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τιςδυνατότητές τους.