ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο ιατρείο για τους νευροενδοκρινείς όγκους στο Σωτηρία

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ γιατους Νευροενδοκρινείς Όγκους στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ανακοινώθηκετην Τετάρτη με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τουςΝευροενδοκρινείς Όγκους.
Το πρώτο ιατρείο για τους νευροενδοκρινείς όγκους στο Σωτηρία

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ γιατους Νευροενδοκρινείς Όγκους στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Σωτηρία, ανακοινώθηκετην Τετάρτη με αφορμή την την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τουςΝευροενδοκρινείς Όγκους.

«Στην πλειοψηφίατους, οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι κακοήθεις και η επίπτωσή τους έχει σχεδόνπενταπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η διάγνωσή τους, όμως, φαίνεταινα καθυστερεί από 5 έως και 7 έτη, κυρίως λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων πουσυνοδεύουν τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σεπροχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και ηπρόγνωση δυσμενέστερη» δήλωσε η κα. Ευανθία Διαμάντη- Κανδαράκη, ΚαθηγήτριαΠαθολογίας- Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής ΠαθολογικήςΚλινικής και της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου«Σωτηρία».

Η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου στοχεύει, μέσω τηςστενής συνεργασίας πολλαπλών ειδικοτήτων, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στηβελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών.

Τι είναι οι νευροενδοκρινείς όγκοι

Οι ΝΕΤ είναι όγκοι που προέρχονται από κύτταρα τουδιάσπαρτου νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουνορμόνες με πολλαπλές δράσεις σε όλο τον οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα σημείαπρωτοπαθούς εμφάνισης αυτών των όγκων είναι το πάγκρεας, ο γαστρεντερικόςσωλήνας και οι πνεύμονες.

Οι ΝΕΤ θεωρούνταν μέχρι πρότινος σπάνιοι όγκοι, καθώς ηετήσια επίπτωσή τους δεν φαίνονταν να ξεπερνά τα 5 περιστατικά ανά 100.000πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και οιεξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση τηςεπίπτωσης των NET τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνωστικές προκλήσειςπαραμένουν. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με NET λαμβάνουν εσφαλμένηδιάγνωση και υποβάλλονται αρχικά σε θεραπεία για διαφορετική νόσο, για πέντεέως επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Συχνά η σωστή διάγνωση γίνεται αφού ο καρκίνοςέχει επεκταθεί (μετάσταση), όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Ενδεικτικά, για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με εντοπισμένηνόσο, ο μέσος χρόνος επιβίωσης υπολογίζεται σε περισσότερο από 10 χρόνια,ωστόσο, εάν ο καρκίνος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ο μέσοςχρόνος επιβίωσης μειώνεται σημαντικά στους 33 μήνες, ενώ, για τους πιοεπιθετικούς όγκους, πέφτει κάτω από τους 9 μήνες.


ΝΕΤ: Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος

Στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων ανήκεικαι το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος, το οποίο προέρχεται από ταC-κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως τηνορμόνη καλσιτονίνη, η οποία αποτελεί διαγνωστικό δείκτη και δείκτηπαρακολούθησης της εξέλιξης και θεραπείας της συγκεκριμένης νόσου. Τομυεολοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων τουθυρεοειδούς.

Συμπτώματα των νευροενδοκρινών όγκων

«Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι ηνόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις,διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορείνα παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοίασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομοευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn,» επισημαίνει ο κ. Φίλιππος Καλδρυμίδης,Ενδοκρινολόγος με πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση των ΝΕΤ, ΕπιστημονικόςΣυνεργάτης, της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου«Σωτηρία», και ένας εκ των υπευθύνων του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ. «Στο ΙατρείοΝΕΤ, θα γίνονται ειδικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το τεστ χρωμογρανίνης,σε ασθενείς όπου υπάρχει υποψία για ΝΕΤ, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα ηδιάγνωση.»

«Η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στηρίζεται στηφιλοσοφία ότι ο καρκίνος και ειδικότερα οι όγκοι ΝΕΤ είναι νόσος που επηρεάζειόλον τον οργανισμό, όλα τα συστήματα (πολυσυστηματική νόσος) και ως εκ τούτου ησωστή αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση ομάδας γιατρών πολλών ειδικοτήτων και όχιενός μόνο γιατρού. Αποτελεί ευτύχημα η συνύπαρξη και η συνεργασία στην ίδιαΚλινική δυνατών Μονάδων Ενδοκρινολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας καιΓαστρεντερολογίας. Οι Μονάδες αυτές, μαζί με τα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής,Ενδοσκοπήσεων και Παθολογοανατομικού του Νοσοκομείου μας μπορούν ναεξασφαλίσουν γρήγορη διάγνωση, πρόσβαση σε συνδυασμό πολλών θεραπειών καιαποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των ασθενών στον ίδιο χώρο, μεμια επίσκεψη και με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τουςσυγγενείς τους,» σημείωσε ο κ. Γιάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, ΠανεπιστημιακόςΣυνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικήςτου Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η συνεργασία μεταξύ όλων των Μονάδων είναι σημαντική, καιιδιαίτερα αυτή μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας, υπό την διεύθυνση του ΚαθηγητήΟγκολογίας κ. Κων/νου Συρίγου, και της Ενδοκρινολογικής Μονάδας, της Γ΄Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, υπό την διεύθυνση της ΚαθηγήτριαςΕνδοκρινολογίας κα. Ευανθίας Διαμάντη- Κανδαράκη. Η συντονισμένη αυτήπροσπάθεια υπόσχεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους ασθενείς με ΝΕΤ.