ΥΓΕΙΑ

Τα επόμενα χρόνια 1,8 εκατ. Ελληνόπουλα θα είναι παχύσαρκα!

Ένα στα 3 παιδιά ή έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με αποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία  να  έχει καταστεί  σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Παράλληλα   η εμφάνιση των παιδιών- μαθητών, σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους, αποτελεί βαρόμετρο της ψυχολογίας και της απόδοσης τους στο σχολείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα παχύσαρκα παιδιά περιθωριοποιούνται.
Τα επόμενα χρόνια 1,8 εκατ. Ελληνόπουλα θα είναι παχύσαρκα!

Ένα στα 3 παιδιά ή έφηβοι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μεαποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία να έχει καταστεί σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο καιπαγκοσμίως. Παράλληλα η εμφάνιση τωνπαιδιών- μαθητών, σύμφωνα με τους παιδοψυχίατρους, αποτελεί βαρόμετρο τηςψυχολογίας και της απόδοσης τους στο σχολείο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ταπαχύσαρκα παιδιά περιθωριοποιούνται.

«Με αυτά τα δεδομένα η άμεση ενημέρωση των γονιών από τουςειδικούς Παιδιάτρους Ενδοκρινολόγους είναι αναγκαία, προκειμένου να μπορούν ναδιαχειριστούν το πρόβλημα των παιδιών τους» τονίζει η κ. Ευ. Χαρμανδάρη, Αν.Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ ΠαιδιατρικήςΚλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες τα επόμενα χρόνια, ο αριθμόςτων παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα φτάνει στην Ελλάδα το 1.800.000(!), αφού καταγράφονται περίπου 100.000 γεννήσεις το χρόνο. Σήμερα στην Ελλάδα 600.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30%) είναι υπέρβαροι ήπαχύσαρκοι.


ΣΟΒΑΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Καθώς τα παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται,αντιμετωπίζουν πλήθος ιατρικώνπροβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της κατάστασηςαυτής, είναι πολλές και περιλαμβάνουνινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακάνοσήματα. Οι επιπλοκές αυτές ευθύνονται, εκτός όλων των άλλων, για έναιδιαίτερα αυξημένο κόστος δαπανών Υγείας.

Ενδεικτικά, αξίζει νααναφερθεί ότι το κόστος νοσηλείας λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας στις ΗΠΑκυμαίνεται από 48-66 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Για τους λόγους αυτούς ηπαχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας τόσοστην χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

H νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκίαστην ενήλικη ζωή συσχετίζονται στενά με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στηνπαιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και με το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή. Πρόσφατεςμελέτες επιβεβαίωσαν την σημαντική αύξηση της θνησιμότητας με την προοδευτικήαύξηση του ΔΜΣ και έδειξαν ότι ακόμη και μια ήπια αύξηση του ΔΜΣ στην ενήλικηζωή οδηγεί σε ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επίσης, ο κίνδυνοςστεφανιαίας νόσου στην ενήλικη ζωή (> 25 έτη) αυξάνει γραμμικά με αύξηση τουΔΜΣ στην παιδική και εφηβική ηλικία (7 – 13 έτη) ανεξάρτητα από το ΔΜΣ στηνενήλικη ζωή, και είναι μεγαλύτερος σε άνδρες από ότι σε γυναίκες.

Ακόμη ο ΔΜΣ κατά την παιδική ηλικία συσχετίζεται στενά μετην πρώιμη θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή. Οι μελέτες αυτές καταδεικνύουν τηνσοβαρή επίπτωση που έχει η παχυσαρκία στην υγεία των πολιτών μιας χώρας.

«Επομένως, είναι απόλυτα αναγκαίο να δοθεί έμφαση στηνπρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία»προσθέτει η κ Χαρμανδάρη και καταλήγει «o μόνος τρόπος γιανα βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών κατά τηνενήλικη ζωή, αλλά και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω τωνεπιπλοκών της παχυσαρκίας, είναι μέσααπό την ενημέρωση των γονιών».

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι σε εξέλιξη ηανάπτυξη εθνικού συστήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερβαρότηταςκαι της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.