ΥΓΕΙΑ

Roche: Οταν ένα κυτταρολογικό τεστ, σώζει ζωές

Ευνοϊκά αποτελέσματαγια το κυτταρολογικό τεστ CINtec PLUS της Roche, δείχνειπανευρωπαική μελέτη σε περισσότερες από 27.000 γυναίκες για ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλοτης μήτρας.
Roche: Οταν ένα κυτταρολογικό τεστ, σώζει ζωές

Ευνοϊκά αποτελέσματαγια το κυτταρολογικό τεστ CINtec PLUS της Roche, δείχνειπανευρωπαική μελέτη σε περισσότερες από 27.000 γυναίκες. Η μελέτη PALMSσυμπεραίνει ότι το τεστ των δύο βιοδεικτών p16 και Ki-67, είναι υψηλήςευαισθησίας και ειδικότητας για ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλοτης μήτρας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης Primary ASC-US LSIL Marker Study (PALMS) δημοσιεύτηκανήδη στο περιοδικό ‘’TheJournal of the National Cancer Institute’’, όπως αναφέρει η εταιρεία Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του Ομίλου Roche.

Ηπανευρωπαϊκή μελέτη που περιελάμβανε πάνω από 27.000 γυναίκες, από 5διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση τηςδιαγνωστικής αξίας του κυτταρολογικού τεστ CINtec PLUS στην ανίχνευσηπροκαρκινικών αλλοιώσεων τραχήλου μήτρας συγκριτικά με παραδοσιακέςμεθόδους προληπτικού ελέγχου όπως το Papτεστ.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε εάν το τεστ, το οποίοχρησιμοποιεί δύο βιοδείκτες, τους p16 και Ki-67, ενδεικτικούς ογκογενώνλοιμώξεων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV), παρέχει υψηλή ευαισθησία καιειδικότητα στην ανίχνευση υψηλόβαθμων προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο τηςμήτρας.

Τααποτελέσματα έδειξαν ότι συγκριτικά με το τεστ Pap, το CINtec PLUS ήταν πιοαποτελεσματικό στην ανίχνευση προκαρκινικών βλαβών. Η κυτταρολογία Pap είχεευαισθησία 67.5% ενώ το CINtec PLUS τεστ είχε ευαισθησία 86.7%.


Τα αποτελέσματα της μελέτης PALMS επιβεβαιώνουντα δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση του CINtecPLUS τεστ σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου πρόληψης του καρκίνου τουτραχήλου της μήτρας μπορεί να παρέχει πραγματικό όφελος στους κλινικούςγιατρούς και στις ασθενείς αυτών ‘’ αναφέρει η Δρ. Christine Bergeron,συγγραφέας της δημοσίευσης. “Στις νέες γυναίκες, όπου τα ποσοστά HPV λοιμώξεωνμπορεί να είναι υψηλά, το CINtec PLUS τεστ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στηναναγνώριση των γυναικών εκείνων με προκαρκινικές βλάβες κλινικής σημασίας, οιοποίες μπορεί να ξεφύγουν λόγω τηςχαμηλότερης ευαισθησίας του τεστ Pap. Στις μεγαλύτερες γυναίκες, ο συνδυασμόςτου CINtec PLUS τεστ με το HPV DNA τεστ θα ήταν πολύ αποτελεσματικός”,πρόσθεσε.


Περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσειςασθενών με καρκίνο τραχήλου μήτρας διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Δυστυχώς,ο μέσος όρος 5-ετούς επιβίωσης των ασθενών είναι μόνο περίπου 50%. Οι HPVλοιμώξεις είναι συχνές και προκαλούν πρακτικώς όλους τους καρκίνους στοντράχηλο της μήτρας.(2) Εντούτοις, μόνο οι γυναίκες με εμμένουσες HPV λοιμώξειςοι οποίες έχουν αναπτύξει υψηλού βαθμού κακοήθειας προκαρκινική νόσο πρέπει νααντιμετωπιστούν θεραπευτικά. Το κυτταρολογικό τεστ CINtec PLUS αναπτύχθηκε γιανα βοηθήσει στην αναγνώριση αυτών των HPV λοιμώξεων που μπορεί να οδηγήσουν σεκαρκίνο καθώς και στην διάκριση τους απόαυτές που δεν θα οδηγήσουν σε καρκίνο.