ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πως βιώνουν οι Έλληνες με διαβήτη την οικονομική κρίση

Πως βιώνουν οι Έλληνες με διαβήτη την οικονομική κρίση
Παλαιότερα έλεγαν ότι ο διαβήτης είναι νόσος των πλουσίων, τώρα όμως τείνει να γίνει νόσος της οικονομικής κρίσης.

Παλαιότερα έλεγαν ότι ο διαβήτης είναι νόσος των πλουσίων, τώρα όμως τείνει να γίνει νόσος της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεια που προέρχονται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και με αφορμή την Παγκοσμια Ημερα Διαβητη, η οικονομική κρίση επηρεάζει με δύο τρόπους:

1ον αυξάνει τα περιστατικά διαβήτη και

2ον απορρυθμίζει τους ήδη διαβητικούς ασθενείς γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα που συνεπάγεται ο δαβήτης.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι αλλαγές στις διατροφικές επιλογές, εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων οδηγούν σε πιο ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή, με αποτέλεσμα κάποιος που είχε την προδιάθεση διαβήτη, να εμφανίσει πιο γρήγορα ενδεχομένως τη νόσο.

Στροφή σε ανθυγιεινές επιλογές

 

Αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες που πέρασαν οικονομική κρίση διαρκείας όπου διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

 

Σε ότι αφορά τα άτομα με διαβήτη, η κατάσταση χειροτερεύει αντι να καλυτερευει.

 

Καταφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ

 

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο διαβήτης  είναι το 5ο πιο συχνό νόσημα, ενώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου, το 62% των ασθενών λαμβάνει αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη.

Μείωση των επισκέψεων στους διαβητολόγους

 

Μείωση των επισκέψεων κατά 30%

 

Παράλληλα, την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά 30% οι επισκέψεις των χρονίως πασχόντων στους γιατρούς, ανάμεσα σε αυτούς και οι διαβητικοί ασθενείς, σύμφωνα με μία έρευνα που έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Και ο διαβήτης είναι μία νόσος χειρισμού, δηλαδή ο οργανισμός είναι υγιής όταν ελέγχεται η νόσος με τη σωστή διατροφή και τη συχνή επικοινωνία με το γιατρό για τη σωστή ρυθμιση του διαβήτη και της φαρμακευτικής αγωγής είτε με χάπια έιτε με ινσουλίνη.

Αν απορρυθμιστεί ο διαβήτης τότε ξεκινούν οι επιπλοκές σε όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού.

 

Έτσι, οι διαβητικοί, όπως λέει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διαβητικών έχουν αναγκαστεί σε μεγάλο ποσοστό να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις στους γιατρούς, ταλαιπωρούνται περιμένοντας ένα ραντεβού μετά από μήνες στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ όταν δεν έχουν να πληρώσουν το γιατρό τους,

 

Μείωση των αναλώσιμων

Παράλληλα, μειώνουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται και είναι πολλά (ταινίες μέτρησης, σκαρφίδες, κ.λπ.). Μειώνουν δηλαδή τη χρήση των υλικών που είναι απαραίτητα για την αυτοεξέταση του σακχάρου στο αίμα,

Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν σε παλαιότερα φάρμακα ή παλαιότερες ινσουλίνες επειδή έχουν πιο φθηνή τιμή, με αποτέλεσμα να ξεκινούν ένα νέο κύκλο ρύθμισης με πολλά σκαμπανεβάσματα στις τιμές του σαχάρου μέχρι να σταθεροποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 καταβάλλουν κάθε μήνα 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία καθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά.

Επιπλέον, πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)».

BEST OF NETWORK

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η 20χρονη που στραγγαλίστηκε - Τα κίνητρα των δραστών

Εμβολιασμοί: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίων χωρίς ηλικιακά κριτήρια για νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

Ποιοι θα «μοιραστούν» 3 δισ. ευρώ τις επόμενες 90 ημέρες - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ιερουσαλήμ: Μία ιστορία βίας, φανατισμού και συνύπαρξης – Η «πρωτεύουσα δύο λαών» ξανά στις φλόγες

Υπουργείο Παιδείας: Αυτά είναι τα 50 νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία - Δείτε τη λίστα

Λεχαινά: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε την 5χρονη- Θρήνος για την Κλαούντια

Ζάκυνθος: Σοκάρει το πόρισμα της νεκροψίας για την εκτέλεση του επιχειρηματία

MasterChef Spoiler: Αυτή είναι η τριάδα του τελικού

Απίστευτο σκηνικό στον ΣΚΑΙ: Ξαφνικά ακούστηκε ένα καζανάκι στον αέρα (vid)

Survivor Spoiler 11/5: «Την γύρισε τη μπιφτέκα» - Χαμός σήμερα (video)

Πέτρος Φιλιππίδης: Από μέρα σε μέρα η κρίση του εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης σε βάρος του

Γιάννης Σπαλιάρας vs Τριαντάφυλλος Χατζηνικολάου: Ποιος είναι πιο αγαπητός στο κοινό; (poll)