ΥΓΕΙΑ

Πως βιώνουν οι Έλληνες με διαβήτη την οικονομική κρίση

Παλαιότερα έλεγαν ότι ο διαβήτης είναι νόσος των πλουσίων, τώρα όμως τείνει να γίνει νόσος της οικονομικής κρίσης.
Πως βιώνουν οι Έλληνες με διαβήτη την οικονομική κρίση

Παλαιότεραέλεγαν ότι ο διαβήτης είναι νόσος των πλουσίων, τώρα όμως τείνει να γίνει νόσοςτης οικονομικής κρίσης.

Σύμφωναμε στοιχεια που προέρχονται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και τηνΕθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και με αφορμή την Παγκοσμια Ημερα Διαβητη, ηοικονομική κρίση επηρεάζει με δύο τρόπους:

1οναυξάνει τα περιστατικά διαβήτη και

2οναπορρυθμίζει τους ήδη διαβητικούς ασθενείς γιατί δεν έχουν την οικονομικήδυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα που συνεπάγεται ο δαβήτης.

Σύμφωναμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι αλλαγές στιςδιατροφικές επιλογές, εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων οδηγούν σε πιο ανθυγιεινέςεπιλογές στη διατροφή, με αποτέλεσμα κάποιος που είχε την προδιάθεση διαβήτη,να εμφανίσει πιο γρήγορα ενδεχομένως τη νόσο.

Στροφή σε ανθυγιεινές επιλογές

Αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες που πέρασαν οικονομικήκρίση διαρκείας όπου διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τιςενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλήενεργειακή αξία, παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας ναενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά, όπως αυτάβρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Σεότι αφορά τα άτομα με διαβήτη, η κατάσταση χειροτερεύει αντι να καλυτερευει.

Καταφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τουΙατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο διαβήτης είναι το 5ο πιο συχνό νόσημα, ενώστο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου, το 62% των ασθενών λαμβάνει αντιδιαβητικάδισκία ή ινσουλίνη.

Μείωση των επισκέψεων στους διαβητολόγους

Μείωση των επισκέψεων κατά 30%

Παράλληλα, την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά 30% οιεπισκέψεις των χρονίως πασχόντων στους γιατρούς, ανάμεσα σε αυτούς και οιδιαβητικοί ασθενείς, σύμφωνα με μία έρευνα που έκανε η Εθνική Σχολή ΔημόσιαςΥγείας.

Και ο διαβήτης είναι μία νόσος χειρισμού, δηλαδή ο οργανισμόςείναι υγιής όταν ελέγχεται η νόσος με τη σωστή διατροφή και τη συχνήεπικοινωνία με το γιατρό για τη σωστή ρυθμιση του διαβήτη και της φαρμακευτικήςαγωγής είτε με χάπια έιτε με ινσουλίνη.

Αν απορρυθμιστεί ο διαβήτης τότε ξεκινούν οι επιπλοκές σε όλασχεδόν τα συστήματα του οργανισμού.

Έτσι, οι διαβητικοί, όπως λέει και η Πανελλήνια ΟμοσπονδίαΔιαβητικών έχουν αναγκαστεί σε μεγάλο ποσοστό να περιορίσουν στο ελάχιστο τιςεπισκέψεις στους γιατρούς, ταλαιπωρούνται περιμένοντας ένα ραντεβού μετά απόμήνες στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή στους συμβεβλημένουςγιατρούς του ΕΟΠΥΥ όταν δεν έχουν να πληρώσουν το γιατρό τους,

Μείωση των αναλώσιμων

Παράλληλα, μειώνουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται και είναι πολλά(ταινίες μέτρησης, σκαρφίδες, κ.λπ.). Μειώνουν δηλαδή τη χρήση των υλικών πουείναι απαραίτητα για την αυτοεξέταση του σακχάρου στο αίμα,

Πολλοί ασθενείς επιστρέφουν σε παλαιότερα φάρμακα ή παλαιότερεςινσουλίνες επειδή έχουν πιο φθηνή τιμή, με αποτέλεσμα να ξεκινούν ένα νέο κύκλορύθμισης με πολλά σκαμπανεβάσματα στις τιμές του σαχάρου μέχρι νασταθεροποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2καταβάλλουν κάθε μήνα 10% συμμετοχή στην ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκίακαθώς και 25% για τη θεραπεία συνοδών παθήσεων και αναλώσιμα διαβητικά υλικά.

Επιπλέον, πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητανα καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου,όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης μεαποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σεβαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς,καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)».