ΥΓΕΙΑ

Οι ελληνίδες αγαπούν το botox, όπως και οι Αμερικανίδες

70–80.000 θεραπείες Botox και 25–30.000θεραπείες με Υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σεγυναίκες πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην χώρα μας.

Οι ελληνίδες αγαπούν το botox, όπως και οι Αμερικανίδες

Το ποσό του 1,1 δις δολαρίωνδαπάνησαν οι Αμερικανοί το 2012 για αισθητικές επεμβάσεις ενώ ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν6,1 εκατομμύρια εφαρμογές Βotoxγια αισθητικούς λόγους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής.

Το botox και το υαλουρονικό οξύ, αποτελούν τιςπιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένατης αισθητικής ιατρικής.

Παρά την οικονομική κρίση τόσο τοBotox όσο και το υαλουρονικό οξύ είναι θεραπείες που φαίνεται ότι τις επιλέγουνσυστηματικά οι γυναίκες και στη χώρα μας!

Σύμφωνα μάλιστα με την Allergan, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2012, πραγματοποιήθηκαν 70–80.000 θεραπείες Botox και 25–30.000θεραπείες με Υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σεγυναίκες.

H διάδοση και η αποδοχή του Botox από την ιατρική κοινότητα συνέβαλλεκαι στη διάδοση μη επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων σχετικά με την αποτελεσματικότητακαι την ασφάλειά του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η πληθώρασκευασμάτων αμφιβόλου προέλευσης αλλά και συστατικών, που κυκλοφορούν στηναγορά, η εφαρμογή των οποίων έχει προκαλέσει προβλήματα σε ασθενείς.

Όπωςαναφέρει η Δρ.Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine, «Τοbotox είναι ένα φάρμακο πουχρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 35 χρόνια με πλήθος κλινικών μελετών νααποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Οι διάφορεςφαρμακοτεχνικές μορφές βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α που κυκλοφορούν διαφέρουνως προς το μέγεθος και τη δομή του μορίου τους, κάτι που αντανακλά σε κάποιοβαθμό και στο αποτέλεσμα. Μπορεί λοιπόν συγκεκριμένες θεραπείες να είναι πιοοικονομικές σε σχέση με άλλες υπάρχει όμως ο κίνδυνος να πρόκειται για φάρμακοχωρίς έγκριση. Όταν η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένο ιατρό, χρησιμοποιείταιτο αυθεντικό σκεύασμα και η κατάλληλη τεχνική, τα αποτελέσματα είναιεντυπωσιακά και απόλυτα ασφαλή.»

Τόσοτο botox όσο και τουαλουρονικό οξύ είναι ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό με εντυπωσιακάαποτελέσματα. Όσον αφορά στο botox,σύμφωνα με την κυρία Τσιατούρα,

ανκαι έως σήμερα έχουν εκτελεστεί εκατομμύρια εγχύσεις για κοσμητικούς λόγους,ουδέποτε έχει παρατηρηθεί σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τη χρήση του στηνκοσμητική ιατρική. Αυτό αποδεικνύεται από διπλές τυφλές μελέτες που διεξήχθησανσε μεγάλο αριθμό ασθενών, σύμφωναμε τις οποίες οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιος πόνος, ερύθημα ήεκχύμωση στο σημείο της έγχυσης, ενώ η βλεφαρόπτωση που εμφάνισαν παροδικάμικρός αριθμός ασθενών σχετίστηκε με μη σωστή εφαρμογή ή δόση του φαρμάκου.

Η θεραπεία υαλουρονικούοξέος είναι ιδιαίτερα ευέλικτη αφού παρέχει πολλές δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκεςτου κάθε προσώπου και προσφέρει απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα.

Τι είναι όμως το Botox και τι το υαλουρονικό οξύ;

Το Botox είναι μίαπρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ωςβοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Στην κοσμητική δερματολογία, το botoxχρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης τουπροσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης. Η θεραπεία με botoxείναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματαάμεσα.

Το υαλουρονικό οξύ είναιγλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικόγεμίσματος των ρυτίδων των χειλιών και του προσώπου. Κάτω από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ συγκρατείμόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο. Το Juvederm είναι από τα γνωστότεραυαλουρονικά.