ΥΓΕΙΑ

Botox & Υαλουρονικό: 8 Μύθοι και Αλήθειες

Με το botox προλαμβάνονται καιαντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού.Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναιη λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών ενώ παράλληλαχρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.
Botox & Υαλουρονικό: 8 Μύθοι και Αλήθειες

Οι ελληνίδες έχουν αποδείξει ότι αγαπάνε την περιποιημένη φροντίδα και τις αισθητικέςεπεμβάσεις και παρά την κρίση, δεν έχουν πρόβλημα να ξοδέψουν.

Το botox και το υαλουρονικό οξύ, «αγκαλιάστηκαν» θερμά από την πρώτηστιγμή, ωστόσο υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώςχρειάζονται για την ομορφιά τους.

Ας δούμε στην συνέχεια σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Βotox καισε ποιες το υαλορουνικό οξύ, αλλά και τουςμύθους που κυκλοφορούν για τα δύο αυτά πολύ δημοφιλή σκευάσματα, με την βοήθειατης Δρ. Αμαλίας Τσιατούρα, που είναι ΔερματολόγοςΑφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine,


Με το botox προλαμβάνονται καιαντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης: μετώπου, μεσόφρυου, ματιών και λαιμού.

Απ’ την άλλη το υαλουρονικό οξύ είναιη λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών ενώ παράλληλαχρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.

Πως πραγματοποιείταιη θεραπεία με Botox και πως μευαλουρονικό οξύ;

Στοπρόσωπο, η δράση του botox είναι νααδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου. Μειώνει τηνκίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού,της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ. Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούντις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Με το botox,στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς ναχάνουμε την εκφραστικότητά μας.

Επειδήτο botox δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται,μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα στα οποία οιρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν αλλά δενέχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως “baby botox” τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερεςδόσεις botox που δρα ανασταλτικά στη μονιμοποίησητων ρυτίδων. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστείβαθιές ρυτίδες το botox έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμαπου πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τηχρόνια σύσπαση των μιμικών μυών. Σε αυτή την περίπτωση το botox δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιοικανοποιητικά όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα.

Τουαλουρονικό οξύ ενίεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τιςρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά δίνοντας και όγκο στα ζυγωματικάκαι στα χείλη. Η θεραπεία με υαλουρονικόοξύ είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία) και ασφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει ναεφαρμόζεται κάθε θεραπεία;

Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 –3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4επαναλήψεις ετησίως). Έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότερη, πριν την πάροδοτριμήνου, εφαρμογή μπορεί να εκληφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα τουοργανισμού ως αναμνηστική δόση με εμφάνιση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, πουαποτελεί και την μόνη περίπτωση μειωμένης διάρκειας ή αποτελεσματικότητας τηςουσίας. Η δράση της θεραπείας με υαλουρονικόοξύ διαρκεί από 6 έως 18 μήνες από την εφαρμογή του.

MΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣΓΙΑ ΤΟ ΒΟΤΟΧ

1. ΑΛΗΘΕΙΑ: το botox προέρχεται από την αλλαντική τοξίνη,η δράση της οποίας είναι υπεύθυνη για την αλλαντίαση, μια σοβαρή νόσο πουαποκτά κανείς από την κατανάλωση μη σωστά διατηρημένων κονσερβών καιαλλαντικών.

Είναι όμως μεγάλος ΜΥΘΟΣ ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Απου περιέχεται στο botoxμε τη μορφή της κεκαθαρμένης τοξίνης είναι βλαπτική και επικίνδυνη για τονανθρώπινο οργανισμό. Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία 11 χρόνιαχρήσης του botoxστην κοσμητική ιατρική μαρτυρούν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το botox είναι ελάχιστες και μόνο παροδικές,με πιο συχνές την ήπια κεφαλαλγία και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο μετά τηνεφαρμογή που υποχωρούν σύντομα και μειώνονται μετά από επαναλαμβανόμενεςεφαρμογές της ουσίας στο πρόσωπο.

2. ΜΥΘΟΣ: Το botox μπορεί να αλλοιώσει και ναπαραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να «παγώσει» τις εκφράσεις.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το botoxμειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, με αποτέλεσμα οι λεπτέςγραμμές αυτού να απαλύνουν. Όταν η ουσία ενίεται στα σωστά ανατομικά σημεία καιστη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεναλλοιώνονται, αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο καιανανεωμένο.

3. ΑΛΗΘΕΙΑ: διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμηκαι κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα πουμπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει ναεπαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.

2. ΜΥΘΟΣ: μετά από πολλές εφαρμογές η αποτελεσματικότηταή η διάρκεια του botoxμειώνεται.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμότων θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σεμεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη τηςθεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων,μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματοςπου σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

3. ΜΥΘΟΣ: αν κάποιος αποφασίσει για κάποιολόγο να διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσηςκαι θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθεισταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν καιπάλι να κινούνται κανονικά.

4. ΜΥΘΟΣ: η ανάγκη για την θεραπεία με botox καθορίζεται από την ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριουςμύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώπρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των30-35 ετών. Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν τηνανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρηέναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδωνκαι διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια. Η προληπτική εφαρμογή τουμπότοξ στις ηλικίες 20-30 αναφέρεται συχνά ως “baby botox” και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

5. ΜΥΘΟΣ: το botox αποτελεί τη μαγική λύση που θαεξαφανίσει τις ρυτίδες σε οποιαδήποτε ηλικία.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετάέντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση τουδέρματος το botoxπέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες. Στιςπεριπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος. Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σεηλικίες άνω των 65 ετών.

6. ΑΛΗΘΕΙΑ: η διαδικασία εφαρμογής του Botox στην αισθητική Δερματολογία είναιαρκετά απλή, σύντομη και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στιςκαθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια αυτό ισχύει όταν η εφαρμογή γίνεται απόεξειδικευμένο Δερματολόγο ή πλαστικό Χειρουργό και σε κατάλληλα εξοπλισμένοιατρείο, καθώς πρόκειται για μια καθαρά ιατρική θεραπεία.

7. ΑΛΗΘΕΙΑ: το botox είναι εξαιρετικά ευαίσθητη ουσίαστις υψηλές θερμοκρασίες. Το αποτέλεσμά του μειώνεται σε μη σωστή συντήρηση, μησωστή διάλυση του φαρμάκου, καθώς και παραμονή αυτού διαλυμένο για αρκετόδιάστημα πριν τη χρήση του. Είναι απαραίτητη η επιλογή ιατρείου και κλινικών μεεμπειρία στην εφαρμογή πολλών θεραπειών που μπορούν να πιστοποιήσουν τηνγνησιότητα του φαρμάκου. Μεγάλη σημασία έχει και η τήρηση κάποιων απλών οδηγιώναπό μέρους τους ασθενούς (π.χ. αποφυγή άσκησης και τριψίματος της περιοχής γιατρία εικοσιτετράωρα), ώστε η διάρκεια δράσης και το αποτέλεσμα του botox να είναι βέλτιστα.

8. ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως καιτο κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων και«προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και ηποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση - αραίωσή του όχι σωστή και τοαποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Ότανεπιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρίατου ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροίκαι ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.