ΥΓΕΙΑ

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η επόμενη μέρα

Με πολλές προσδοκίεςγια την επόμενη ημέρα της εξωσωματικής διαπιστώσεις για την συμβολή της στην κοινωνία, αλλάκαι γόνιμα συμπεράσματα για το τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιείταιτις ημέρες αυτές (22 με 24 Νοεμβρίου) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕξωσωματικήςΓονιμοποίησης στο ξενοδοχείο Hilton με τίτλο : "ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ".
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η επόμενη μέρα

Με πολλές προσδοκίεςγια την επόμενη ημέρα της εξωσωματικής διαπιστώσεις για την συμβολή της στην κοινωνία, αλλάκαι γόνιμα συμπεράσματα για το τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιείταιτις ημέρες αυτές (22 με 24 Νοεμβρίου) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕξωσωματικήςΓονιμοποίησης στο ξενοδοχείο Hilton με τίτλο : "ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ".

« Η εμπειρία μαςστην εξωσωματική γονιμοποίηση μας δείχνει πως πρέπει πλέον να στραφούμε στηνεξατομικευμένη θεραπεία. Επιπλέον, οι εξελίξεις της βιοτεχνολογίας μας βοηθούννα κατανοήσουμε ευκολότερα τη φυσιολογία της γυναίκας, συνεπώς έχουμε τηδυνατότητα να επιλέξουμε σε μια διαδικασία εξωσωματικης, τα καλύτερα έμβρυα-μιμούμενοι τη φύση- άρα να χρησιμοποιήσουμεκαι ηπιότεραπρωτόκολλα θεραπείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καμία γυναίκα δεν είναιίδια με την άλλη, όπως κανένας κύκλος και κανένα ωάριο»τόνισε ο Δρ Βασίλης Αθανασίου,επιστημονικός Διευθυντής του IVF Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών, κατά τηδιάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε αναφερόμενος στο μέλλον τηςΕξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Επίσης ο Δρ Αθανασίου ανέφερε σε σχέση με τις εξελίξεις στοχώρο της εξωσωματικής πως «η γνώση της τεχνολογίας μας οδηγεί στηνπαρακολούθηση της διάσπασης του εμβρύου και μέσα από τη γνώση αυτή διακρίνουμε τα καλύτερα έμβρυα τα οποίατοποθετώντας τα στη μήτρα μιας γυναίκας μας δίνουν μία κύηση, με ένα έμβρυο καιστο τέλος ένα υγιές μωρό!»

Όσον αφορά τη συμβολή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στηνελληνική κοινωνία ο Δρ Αθανασίου αναφέρθηκε στην εισαγωγή νέων όρων όπωςπαρένθετη μητέρα, βιολογική μητέρα, γονιδιακή μητέρα και φέρουσα μητέρα – και αντιστοίχωςγια τους άνδρες- η οποία προκύπτει από τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται.«Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση δίνει πλέον λύση σε άνδρες και γυναίκες που θέλουννα γίνουν γονείς αλλά για λόγους υγείαςή κοινωνικούς δεν μπορούν. Πιο συγκεκριμένα γυναίκες που πάσχουν από νεοπλασία(καρκίνο) έχουν τη δυνατότητα πριν ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες τους νακρυοσυντηρήσουν ωοθηκικό υλικό και ωάρια και να τα χρησιμοποιήσουν σεμελλοντικό χρόνο όταν θα έχουν αποθεραπευθεί. Με την ίδια μέθοδο διατηρούμε τη γονιμοποιητικήδυνατότητα μιας γυναίκας 38-40 ετών η οποία δεν έχει σύντροφο και θέλει ναδιατηρήσει σε μελλοντικό χρόνο τα ωάριά της για να μπορέσει να κάνει παιδιά.Τέλος όσον αφορά τους άνδρες, με τη μέθοδο της βιοψίας των όρχεων και τηςαπόσπασης από αυτούς σπέρματος, ελαχιστοποιείται πλέον η χρήση των τραπεζώνσπέρματος» εξηγεί ο Δρ Βασίλης Αθανασίου αναφερόμενος στις ευεργετικέςσυνέπειες της εξέλιξης των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στηνκοινωνία προσθέτοντας στο τέλος την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας πουπλήττει την χώρα μας.

Τέλος ο Δρ Αθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκηεπαναλειτουργίας της Ανεξάρτητης ΑρχήςΥποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στηδιαδικασία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης οι οποίες εάν λειτουργούσε η ΑρχήΥποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής, θαμπορούσαν να είχαν προχωρήσει και οι ανάλογες αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας.

Ο προβληματισμός που κατέθεσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στοπάνελ, ειδικοί της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής,ήταν πως κινδυνεύει να επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα όπως στο παρελθόν, με τηντοποθέτηση στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Αρχής, καταξιωμένωνεπιστημόνων δε, όχι όμως εξειδικευμένων με την Εξωσωματική Γονιμοποίηση όπως απαιτείο νόμος δε.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, το 15% των ζευγαριών πουβρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, χρειάζονται όλο και περισσότερο και εντέλει καταφεύγουν σε κάποια μέθοδοςυποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως για παράδειγμα σύσταση επαφών, σπερματέγχυση, παρακολούθηση κύκλου και εξωσωματική γονιμοποίηση. Περίπου 15.000 γυναίκες το χρόνουπόκεινται σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και περί τα 3.500παιδιά γεννιούνται από αυτές τις πολυπόθητες κυήσεις.

Το 95% τωνεξωσωματικών στην Ελλάδα πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά θα πρέπεινα σημειώσουμε ότι επίσημος φορέας καταγραφής τους δεν έχει ακόμη συσταθεί στηνχώρα μας .

Οι αριθμοί και οι επιτυχίες στην Ελλάδα θεωρούνταιαξιοσημείωτες διεθνώς αν λάβουμε υπόψιν μας ότι καταγράφονται 300.000περίπου στην Ευρώπη το χρόνο και πλέον των 2 εκατ. παιδιών παγκοσμίως έχουνγεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση .

Ο Δρ ΒασίληςΑθανασίου και οι συνεργάτες του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών συμμετέχουν για ναπαρουσιάσουν το επίπονο έργο τους 6 ετών με την επιτυχή εκβαση δεκάδωνεξωσωματικών και την γέννηση πολλών υγειών παιδιών.

Το επιστέγασματης πορείας του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών - IVF Athens Center ,τόνισε ο Δρ Αθανασίου είναι το πρόσφατο επίτευγμα «το 2o παγκοσμίως»της γέννησης υγιούς παιδιού από γυναίκα που έπασχε από αχονδροπλασία – νανισμό- το οποίο και ανέδειξε τη δυναμικήτων ελλήνων επιστημόνων αλλά και τις δυνατότητες προόδου στον τομέα τηςεξωσωματικής.