ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Παιδιατρικά νοσοκομεία: νικητές στο μέτωπο των λοιμώξεων

Παιδιατρικά νοσοκομεία: νικητές στο μέτωπο των λοιμώξεων
Νικητές στον αγώνα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, βγαίνουν δύο Παιδιατρικά νοσοκομεία, και συγκεκριμένα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τους, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και  το «Αγλαΐα Κυριακού».

Νικητές στον αγώνα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, βγαίνουν δύο Παιδιατρικά νοσοκομεία, και συγκεκριμένα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τους, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και  το «Αγλαΐα Κυριακού».

 

 Μια σειρά επιτυχημένων παρεμβάσεων μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που εφαρμόστηκαν στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, φέρνουν μια πρώτη νότα αισιοδοξίας στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού και επείγοντος προβλήματος που μαστίζει τα ελληνικά νοσοκομεία.

 

Σε μια περίοδο ενός έτους, επιτήρησης και σταδιακών παρεμβάσεων, υπήρξε μια στατιστικά σημαντική μείωση στα  ποσοστά των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Παίδων των δυο νοσοκομείων, παρατήρησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων – «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO). Το Κέντρο ιδρύθηκε από τις Α’ και Β’ Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές και έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο την καταγραφή της επιδημιολογίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε παιδιατρικούς ασθενείς καθώς και την εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό τον περιορισμό τους.

 

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν την  Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων στην Αθήνα, από τον επιστημονικό διευθυντή του CLEO Θεοκλή Ζαούτη και καθηγητή παιδιατρικής στο νοσοκομείο The Children's Hospital of Philadelphia, που από την ίδρυσή του βρίσκεται ανάμεσα στα δύο καλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Συγκεκριμένα, ενώ τον Οκτώβιο του 2012 καταγράφηκαν 37 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες κεντρικού καθετήρα, με την υιοθέτηση απλών πρακτικών που πρότεινε το CLEO, υπήρξε σταθερά μια τάση μείωσης, με αποτέλεσμα τους τελευταίους πέντε μήνες καταγραφής να έχουν σημειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 5 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες κεντρικού καθετήρα.

 

Η ομάδα του CLEO διοργάνωσε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γιατρούς και νοσηλευτές αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών, την τοποθέτηση και φροντίδα των κεντρικών φλεβικών καθετήρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Επιπρόσθετα, η ομάδα ήταν για πολλούς μήνες μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων δίνοντας πρακτικές συμβουλές και εκπαιδεύοντας προσωπικά γιατρούς και νοσηλευτές.

 

«Το σημαντικότερο είναι ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα τα πετύχαμε ακολουθώντας ήδη γνωστές και απλές πρακτικές» είπε ο κ. Ζαούτης και προσέθεσε ότι «υπάρχουν επιτροπές ελέγχου λοιμώξεων σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία που μπορούν να εφαρμόσουν τέτοιες απλές παρεμβάσεις».

 

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων – «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO), (www.cleoresearch.org) έχει σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, με έμφαση στην πρόληψη των λοιμώξεων και την μείωση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία. Το CLEO δημιουργήθηκε και λειτουργεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 
 

BEST OF NETWORK

Lockdown - Λύκεια – Γυμνάσια: Αυτή είναι η απόφαση – Δείτε πότε ανοίγουν

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «ίσως είναι πιο θανατηφόρο»

Κορονοϊός - Σοκάρουν οι εικόνες από το Παλέρμο: 700 νεκροί άταφοι - Γέμισαν τα νεκροταφεία

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

«Βρέχει» λεφτά από την επόμενη εβδομάδα: Πότε πληρώνονται επιδόματα, συντάξεις και αποζημιώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου - Οι πληρωμές

Survivor Spoiler 21/1: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ανθή Σαλαγκούδη; (Vid)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους οι δικαιούχοι

Καιρός: Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο και προειδοποίηση Αρναούτογλου...

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»