ΥΓΕΙΑ

Παιδιατρικά νοσοκομεία: νικητές στο μέτωπο των λοιμώξεων

Νικητές στον αγώνα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων,βγαίνουν δύο Παιδιατρικά νοσοκομεία, και συγκεκριμένα οι Μονάδες ΕντατικήςΘεραπείας τους, το Νοσοκομείο Παίδων «ΑγίαΣοφία» και  το «Αγλαΐα Κυριακού».
Παιδιατρικά νοσοκομεία: νικητές στο μέτωπο των λοιμώξεων

Νικητές στον αγώνα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων,βγαίνουν δύο Παιδιατρικά νοσοκομεία, και συγκεκριμένα οι Μονάδες ΕντατικήςΘεραπείας τους, το Νοσοκομείο Παίδων «ΑγίαΣοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού».

Μια σειρά επιτυχημένων παρεμβάσεων μείωσηςτων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που εφαρμόστηκαν στα δύο παιδιατρικάνοσοκομεία της Αθήνας, φέρνουν μια πρώτη νότα αισιοδοξίας στην αντιμετώπισηαυτού του σοβαρού και επείγοντος προβλήματος που μαστίζει τα ελληνικάνοσοκομεία.

Σε μια περίοδο ενόςέτους, επιτήρησης και σταδιακών παρεμβάσεων, υπήρξε μια στατιστικά σημαντικήμείωση στα ποσοστά των μικροβιαιμιών πουσχετίζονται με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες στις Μονάδες Εντατικής ΝοσηλείαςΠαίδων των δυο νοσοκομείων, παρατήρησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας καιΈκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων – «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO). Το Κέντρο ιδρύθηκεαπό τις Α’ και Β’ Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές και έχει ξεκινήσει εδώκαι ένα χρόνο την καταγραφή της επιδημιολογίας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεωνσε παιδιατρικούς ασθενείς καθώς και την εφαρμογή παρεμβάσεων με σκοπό τονπεριορισμό τους.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων στην Αθήνα, απότον επιστημονικό διευθυντή του CLEO Θεοκλή Ζαούτη και καθηγητή παιδιατρικήςστο νοσοκομείο The Children's Hospital of Philadelphia, που από την ίδρυσή τουβρίσκεται ανάμεσα στα δύο καλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗνωμένωνΠολιτειών.

Συγκεκριμένα, ενώ τον Οκτώβιο του 2012καταγράφηκαν 37 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες κεντρικού καθετήρα, με την υιοθέτησηαπλών πρακτικών που πρότεινε το CLEO, υπήρξε σταθερά μια τάση μείωσης, μεαποτέλεσμα τους τελευταίους πέντε μήνες καταγραφής να έχουν σημειωθεί κατά μέσοόρο περίπου 5 λοιμώξεις ανά 1.000 ημέρες κεντρικού καθετήρα.

Η ομάδα του CLEO διοργάνωσε εκπαιδευτικάσεμινάρια σε γιατρούς και νοσηλευτές αναφορικά με το πλύσιμο των χεριών, τηντοποθέτηση και φροντίδα των κεντρικών φλεβικών καθετήρων, όπως αυτάκαθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Επιπρόσθετα, η ομάδα ήτανγια πολλούς μήνες μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο παιδιατρικώννοσοκομείων δίνοντας πρακτικές συμβουλές και εκπαιδεύοντας προσωπικά γιατρούςκαι νοσηλευτές.

«Το σημαντικότερο είναι ότι τα θετικάαυτά αποτελέσματα τα πετύχαμε ακολουθώντας ήδη γνωστές και απλές πρακτικές»είπε ο κ. Ζαούτης και προσέθεσε ότι «υπάρχουν επιτροπές ελέγχου λοιμώξεων σεόλα τα ελληνικά νοσοκομεία που μπορούν να εφαρμόσουν τέτοιες απλές παρεμβάσεις».

Το ΚέντροΚλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Παιδιατρικών Νοσημάτων – «Ίδρυμα ΣταύροςΝιάρχος» (CLEO), (www.cleoresearch.org)έχει σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας τωνπαρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, με έμφαση στην πρόληψητων λοιμώξεων και την μείωση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία. ΤοCLEO δημιουργήθηκε και λειτουργεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.