ΥΓΕΙΑ

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Τα ανθρακούχαροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης βάζουν σε κίνδυνο τις γυναίκες,προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Συγκεκριμένα, οιπιθανότητες είναι αυξημένες για την εκδήλωση καρκίνου στη μήτρα, με τη συστηματικήκατανάλωση να οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 78%.

Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Τα ανθρακούχα ροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης βάζουν σε κίνδυνο τις γυναίκες,προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Συγκεκριμένα, οιπιθανότητες είναι αυξημένες για την εκδήλωση καρκίνου στη μήτρα, με τη συστηματικήκατανάλωση να οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 78%.

Η νόσος φαίνεταινα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες άνω των 50. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκεκάλυπτε περίοδο 14 ετών και περιελάμβανε περίπου 25.000 γυναίκες.

Οι γυναίκες που συμμετείχανέδωσαν μια λεπτομερή ανάλυση σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και οιμισές από αυτές είχαν εντάξει στη διατροφή τους συστηματικά τα αναψυκτικά.

Περίπου 600 από τιςγυναίκες εμφάνισαν καρκίνου του ενδομητρίου. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν νααποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά είχανκαι άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Υποστηρίζουν ότιη ζάχαρη που βρίσκεται στα αναψυκτικά παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση τουβάρους. Αυτό με τη σειρά του κάνει τα λιποκύτταρα να παράγουν οιστρογόνα, τις ορμόνεςπου πυροδοτούν την εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι υπέρβαρες γυναίκεςέχουν επίσης την τάση να παράγουν περισσότερες ποσότητες ινσουλίνης, μια άλληορμόνη που συνδέεται άμεσα με τη νόσο.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στοεπιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.