ΥΓΕΙΑ

Πέντε μύθοι για τον καρκίνο του προστάτη

Πολλοί άνδρεςακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών προκειμένου να προστατευθούναπό τον καρκίνο του προστάτη.

Πέντε μύθοι για τον καρκίνο του προστάτη

Πολλοί άνδρεςακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών προκειμένου να προστατευθούναπό τον καρκίνο του προστάτη.

Υπάρχουν όμωςμερικά πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζουν.

Μάθετε ποιοιείναι οι συνήθεις μύθοι που περιβάλλουν τη νόσο.

1. Ο καρκίνος τουπροστάτη είναι η νόσος των ηλικιωμένων

Αν και οι άνδρεςάνω των 65 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο τουπροστάτη, η νόσος δεν αφήνει ανεπηρέαστους όσους διανύουν την τέταρτη ή πέμπτηδεκαετία της ζωής τους. Οι τακτικές εξετάσεις είναι ένα απαραίτητο μέτροπρόληψης σε κάθε ηλικία.

2. Τα συμπτώματαείναι εμφανή και εκδηλώνονται έγκαιρα

Ιδιαίτερα σταπρώτα στάδια, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα καινα μην προκαλεί πόνο. Μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου παρατηρούνται σοβαράπροβλήματα στη μέση ή κατά την ενούρηση. Οι γιατροί συνιστούν τις αιματολογικέςεξετάσεις σε ετήσια βάση μετά τα 40, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό της νόσουστην οικογένεια.

3. Ο καρκίνος τουπροστάτη δεν είναι θανατηφόρος

Ο καρκίνος τουπροστάτη έρχεται τρίτος στη λίστα με τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εντοπίζεται έγκαιρα καιαντιμετωπίζεται επαρκώς.

4. Η θεραπεία προκαλείμόνιμη αναπηρία

Πολλοί άνδρεςπαραμένουν στον εργασιακό χώρο έπειτα από τη θεραπευτική αγωγή. Αυτό βέβαιααποτελεί προσωπική επιλογή του ασθενούς, οι περισσότεροι όμως είναιλειτουργικοί και παραγωγικοί ώστε να μπορούν να εργαστούν.

5. Η θεραπεία γιατον καρκίνο του προστάτη προκαλεί ανικανότητα

Ποσοστό 50% των ανδρών που λαμβάνει θεραπείααντιμετωπίζει ως ένα βαθμό προβλήματα στύσης λόγω των επιπτώσεων τηςχειρουργικής επέμβασης ή της ακτινοβολίας. Η επίδραση αφορά στη λειτουργία τωννεύρων και των αιμοφόρων αγγείων στα γεννητικά όργανα, όμως στην πλειονότητατων περιπτώσεων τα συμπτώματα εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.